Hétfőtől az Orbán-kormány döntése értelmében három hónapra befagyasztották a 95-ös benzin és az alap dízeles üzemanyagok árát 480 forintos szinten. Mivel főleg a kisebb, független - vagyis nem az olajtársaságokhoz tartozó - kutatnál ez olyan helyzetet teremtett, hogy nullszaldó közeli vagy veszteséges működés vált a számukra lehetségessé.

Érezve ezt, a kormány arról is döntött, hogy minden üzemeltető köteles 2021. november 18-ig, vagyis csütörtökig céges adatait elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalnia, hogy üzemeltetni fogja a töltőállomást. Amennyiben ezt nem teszik meg, bezárnak, vagy más szabálytalanságot vétenek, akkor az állam más üzemeltetőt jelölhet ki a kutak vezetésére. 

Most pedig a Mol Nyrt. jelezte: kész átvenni a nehéz helyzetbe került töltőállomások üzemeltetését. A 444 megkeresésére a cég azt írta:

A MOL stratégiai vállalat, egyik legfontosabb feladata Magyarország üzemanyagellátása. A MOL az ITM kiírását követően jelezte, hogy megfelel azoknak a feltételeknek, amelyekkel a folyamatos ellátás érdekében, a veszélyhelyzet idején, átmenetileg képes a Minisztérium által kijelölt töltőállomások üzemeltetésére. Ezzel elősegíthetjük azt, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyaghozzáférés.

Az olajtársaság az országban jelenleg összesen 468 kúttal rendelkezik. A bajba jutott, nehézségekkel küzdő töltőállomások számáról egyelőre nincs hír.

Párhuzamosan ezzel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei razziasorozatba kezdtek a benzinkutakon. Vizsgálják, hogy az üzemanyagárakra vonatkozó kormányzati döntést betartják-e a létesítmények. Valamint már azt is ellenőrzik, hogy milyen összetételű az árult benzin és dízel: ha azt "felvizeznék", akkor bírságolnak és büntetnek.