Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nekem 2010-ben el kellett mennem Moszkvába, hogy az önök szövetségesei által eladott 25 százaléknyi Mol részvényt visszaszerezzem. Most pedig ezt betesszük a magyar egyetemekbe, ahol az jó helyen van" - idézi a Népszava Orbán Viktor miniszterelnök válaszát, amelyet a parlamentben adott az LMP-s Schmuck Erzsébet kérdésére. Az ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy a kormány több mint ezermilliárdnyi közvagyont, többek között Mol-papírt adott át ingyen az egyetemi alapítványoknak.

Valójában a magyar kormány 2011-ben a Kreml közeli, orosz Szurgutnyeftyegáztól 500 milliárd forintért vásárolta meg a Mol 21 százalékát. A forrás a korábbi szociálliberális kabinet által a válság miatt felvett Imf-hitel volt. A tulajdoni arány az állami szervek kisebb Mol-csomagjaival összevonva egészült ki 25 százalékra. A Szurgutnyeftyegáz 2009-ben az osztrák Omv-től vette meg a csomagot.

Moszkvába kevésbé Orbán Viktor, inkább akkori szakminisztere, Fellegi Tamás járt, de a magyar hatóságok is besegítettek, hisz az oroszokat még az olajcég részvénykönyvébe se engedték bejegyezni. Vlagyimir Putyin személyesen is kikelt a kevéssé baráti magyar ellenlépések miatt. Bár Orbán Viktor a vételkor úgy fogalmazott, "visszaszereztük a Molt", arra nem került elő bizonyíték, hogy 21 százalékával milyen érdemi befolyást gyakorolhatott volna a Molra az orosz cég.

Hasonlóképp érezhette magát a csomagot addig birtokló Omv is. Az osztrák versenytárs felvásárlási kísérletet is indított a Mollal szemben, ám azon túl, hogy a közgyűléseken panaszkodott a Mol-vezetőségre, szándékait kisiklatták. Így az akkor ellenzéki Fidesz a Gyurcsány-kormánnyal összefogva épített a Mol köré jogszabályi védművet.

Az osztrák versenytárs amúgy - amiként egy szakértő megjegyezte - akkor vetett szemet a Molra, amikor az első Orbán-kormány a gázárvita nyomán 2001-re a csőd szélére sodorta az olajcéget, amelynek így leesett a részvényára. Egyébként a Mol a gázárvita miatt kényszerült túladni gázüzletágán, amit aztán az Orbán-kormány 2013-ban közel háromszázmilliárdnyi közpénzért vásároltak vissza a német E.On-tól.