Van egy olyan német cégcsoport, amely hosszú évek óta sorra nyer el szerte a világon a gépkocsik azonosításával kapcsolatos tendereket, miközben szép pénzügyi eredményeket mutat fel - írja a G7. A mára több mint százhúsz országban jelenlévő, illetve értékesítő J.H. Tönnjes egy Bréma környéki parafadugó-gyárból nőtte ki magát, amit a névadó Johann Hinrich Tönnjes alapított még 1832-ben, és 1962-ben kezdett rendszámtáblák készítésével foglalkozni.

A cég később megkezdte a fém-, illetve műanyagtáblák előállításához szükséges berendezések forgalmazását és újabb jármű-azonosítási megoldások kidolgozását. Az 1990-es években alakult a magyarországi rendszámokat gyártó Plaket Kft.-t is részben tulajdonló Tönnjes E.A.S.T..

A Tönnjes magyarországi érdekeltségének nem akadt érdemi kihívója a magyar piacon. Hasonlóan kivételezett helyzetbe került a német cég, illetve annak helyi kirendeltsége Lettországban is, ahol 2002 és 2016 között egy együttműködési szerződés keretében, majd 2016 és 2020 között egy egypályázós tender elnyerésével szállíthatta a rendszámtáblákat az állam megrendelésére

A lett versenyhivatal azonban vizsgálatot indított a közbeszerzést illetően, aminek eredménye szerint a verseny hiánya az észt rendszámtábla-beszerzéshez képest három, a litvánhoz viszonyítva pedig ötszörös túlárazáshoz vezetett. Magyarországon a Plaket Kft. 2010-ben megnyert egypályázós tendere részben az adatcsere sajátosságaira való hivatkozással zajlott tárgyalásos, és nem nyílt módon.