Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's bejelentette, hogy az OTP Bank, az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H, a Raiffeisen Bank Zrt. és az MFB besorolásainak kilátását módosította pozitívra. A cég egyben megerősítette az érintett bankok egyaránt "Baa3" szintű - a magyar szuverén besorolással azonos - hosszú távú, illetve Prime 3 szintű rövid futamú devizabetét-osztályzatait. A kilátásjavítás az MFB előresorolt kötvényeire is vonatkozik.

A banki kilátások javításának előzményeként a Moody's pénteken ugyancsak pozitívra javította az addigi stabilról Magyarország "Baa3" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását, megerősítve egyben a szuverén osztályzatot. A hitelminősítő egyebek mellett azzal a véleményével indokolta a magyar szuverén osztályzat kilátásának javítását, hogy jóllehet a koronavírus-járvány várhatóan jelentős negatív hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a gazdasági és a pénzügyi erőre gyakorolt hatás azonban valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A Moody's arra számít, hogy 2021-től újrakezdődik a magyar költségvetési és államadósság-mérőszámok évek óta tartó javulási folyamata. A banki osztályzatok megerősítéséről és a kilátások javításáról szóló keddi londoni bejelentés indoklása szerint a devizabetét-besorolások megerősítésének fő tényezője az, hogy a Moody's pénteken - a kilátás pozitívra javításával egy időben - megerősítette a "Baa3" szintű magyar szuverén adósosztályzatot is, és változatlanul hagyta a magyar devizabesorolás országplafonját.

A hitelminősítő kiemeli: az érintett bankok hosszú távú devizabetét-osztályzatai egy vagy két fokozattal elmaradnak a forintban vezetett betétek besorolásaitól, és felső határuk továbbra is a magyar szuverén devizakötelezettségekre megállapított országplafon.

Az MFB osztályzatainak megerősítéséhez fűzött külön indoklásában a Moody's leszögezi: a lépés tükrözi, hogy ezek az osztályzatok a magyar államadósság-besorolással vannak összhangban, tekintettel arra, hogy az MFB teljes körű állami tulajdonban van, kötelezettségeire pedig közvetlen, visszavonhatatlan és feltételek nélküli garancia érvényes. A banok osztályzati kilátásának pozitívra javítása közvetlenül ered a magyar államadós-besorolás kilátásának pozitívra javításából.

Az MFB osztályzata javulhat, ha a magyar szuverén besorolás is javul; romolhat ugyanakkor Magyarország leminősítése esetén, vagy akkor, ha a garancia megszűnik, vagy ha gyengül az MFB melletti kormányzati elkötelezettség.

A négy másik bank hosszú távú devizabetét-besorolása akkor javulhat, ha a Moody's felminősíti a magyar szuverén osztályzatot és ennek folyományaként emelkedik a magyar devizakötelezettségekre érvényes országplafon. A négy bank hosszú futamú devizabetét-osztályzata akkor csökkenhet, ha romlik önálló adósprofiljuk és ennek következtében több fokozattal romlana forintbetét-osztályzatuk.