Országos kutatást végzett az LG a háztartási gépek használatát övező tévhitekről. Ebből kiderült, hogy a magyarok 60 százaléka elöblíti az edényeket, mielőtt azokat a mosogatógépbe helyezné. „Egy rendszeresen és alaposan tisztított szűrőjű mosogatógép felfogja az ételmaradékokat, amelyeket a mai gépek már forró gőz segítségével könnyen eltávolítanak” – mondta Kékesi Martin, a cég háztartási elektronikai üzletágának vezetője.

Literek, fokok, rekeszek

A mosogatógépek átlagosan 11-14, takarékos funkcióban 9 liter vizet használnak el, ráadásul a 60-65 fokos vizet jobban bírja a gép belső tere, mint a kezünk. A kézi mosogatás pazarlóbb is: három perc vízfolyással, már 9 liternél járunk.

A hűtő rekeszeit sem csak rendszerezésre lehet használni, a magyarok több mint fele viszont így gondolja. Az újfajta, levegőkeringetős hűtőkben azonban a páramentes környezet miatt idő előtt kiszáradhatnak a zöldségek, gyümölcsök, ezért különböző rekeszeket alakítottak ki különféle funkciókkal.

A magyarok több mint negyede hisz abban, hogy minél hidegebb van a hűtőben, annál tovább maradnak frissek az ételek. A fagyasztóban ez valóban így van, de a hűtőben tárolt gyümölcsök, zöldségek könnyen megfonnyadhatnak a fagytól. A húsokat -2 fokon, a halaknál 0 fokon, a zöldségeket +3 fokon tárolva néhány napot nyerhetünk. A frissesség szempontjából inkább az számít, hogy az ételek ne legyenek kitéve hőmérséklet-ingadozásnak.

Megtömni?

A mosógép elindításával sem kell addig várni, amíg már nem lehet bele több ruhát tömni – pedig a magyarok több mint harmada így tesz. Az újabb gépekben már súlydiagnosztika található, ami a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a program hosszát, a víz és a mosószer mennyiségét. Egy kitömött mosódobban a gép nem tudja kellő hatékonysággal átmozgatni a ruhákat, ezért az „ökölszabályt” érdemes alkalmazni: ha a ruhák teteje és a dob felső része közé befér az öklünk, akkor a tisztítás is hatékony lesz.

A hétköznapi mosások túlnyomó többségénél nincs szükség külön fertőtlenítésre, a ma használt ruhák anyaga pedig roncsolódik a forró vizes mosástól, ezért azt érdemes kerülni. Alacsonyabb hőfokkal ráadásul a villanyszámla is alacsonyabban tartható.