Diszkriminatív és jogellenes a szegedi Mozaik Tankönyvkiadó szerint az, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásában lévő iskolák egy szűkített listáról rendelhetnek tankönyvet a következő tanévre. Nem csak a kiadót, a pedagógusokat is hátrányosan érinti a rendelkezés, van, aki az egész óravázlatát dobhatja a kukába, mert nem taníthat a megszokott tankönyvből - írja az atlatszooktatas.blog.hu.

A kiadó szerint a hivatalos tankönyvjegyzék a nemzeti köznevelésről szóló törvénnyel is szembemegy, ami kimondja, hogy a pedagógust megilleti az alkalmazott tankönyv megválasztásának joga. A tankönyvrendelet, vagy a fenntartó KLIK levele ezt nem írhatja felül. Szintén problémás, hogy az iskolákban több milliárd forint értékben van olyan tartós tankönyvi állomány, ami még több évig használható lenne, de ennek nagy részét azért kell kidobni, mert nem biztosítható a sérült, elveszett példányok pótlása.

A választék hirtelen szűkítése a kiadó szerint mellőzi a szakmai szempontokat, sérti az oktató-nevelő munka folyamatosságát és a felmenő rendszert - írja a Mozaik Kiadó Kft. közleményében. A kiadó arra is kitér, hogy lehetőséget biztosít a tankönyvek közvetlen megrendelésére.

Áder János húga lehet az új KLIK-elnök

Az Index információi szerint új vezetőt kap a sokat támadott KLIK. Marekné Pintér Aranka, a teljes magyar közoktatást, valamint a középiskolákat felügyelő intézet eddigi vezetője várhatóan az idei tanév végéig, júniusig maradhat posztján, a KLIK elnöki posztjára Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője az egyik fő esélyes. Pölöskeiné - Áder János köztársasági elnök húga - szakmai pályafutása során számos oktatási intézményben szerzett tapasztalatot, és tavaly októberben került a minisztérium intézményfejlesztéssel foglalkozó főosztályának élére.