A koronavírus-járvány kapcsán az európai trendeket mi sem tudjuk elkerülni. A nemzeti turisztikai adatszolgáltató központon (ntak) keresztül látjuk, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le reggelig a top-10 küldő országból.

A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az USA-ból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. Budapesten már csaknem 20 százalékos a lemondások aránya, ezen belül az USA-ból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék.

Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis szerdáig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március-április hónapra tavalyhoz képest. A vidéket, ahol a belföldi turizmus a domináns, jóval kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek - mondta el Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a napilapnak.

Létrehoztak egy egymilliárd forintos turisztikai vis maior alapot a rövid távon jelentkező károk enyhítésére, a pénz felhasználásáról később döntenek. Ha pedig a járvány túljut a tetőponton, intenzív kampányokba kezd az MTÜ. A nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon.

Nagy a baj Ferihegyen

Úgy gondolom, hogy Székesfehérvár-Börgönd remek helyszín egy a nemzetközi repülőtér számára, hiszen Budapesttel egy olyan vasúti pálya köti össze, ahol hamarosan 160 kilométeres sebességgel mehetnek a vonatok, így Kelenföld 40 perc, a Déli pályaudvar 50 perc alatt elérhető. A lokációja és az infrastruktúrája már most is alkalmas arra, hogy létrejöjjön Magyarország új nemzeti repülőtere.

Ferihegy ma nem európai színvonalon működik, és alkalmatlan arra, hogy Budapest egyetlen kapuja legyen a repülővel érkező turisták számára

- fogalmazott az MTÜ első embere. Április 30-ig kidolgozzák a nemzetközi repülőtérré történő fejlesztés koncepcióját.

Nem lesz újabb áfacsökkentés

Elsőként a vendéglátás áfakul­csa csökkent két lépésben 5 százalékra, majd az idén januártól a szálláshely-szolgáltatás áfája is az alsó sávba került, vagyis a turisztikai ágazat már így is a jelentősen támogatottak között van, további áfacsökkentés nincsen napirenden - válaszolta Guller arra a kérdésre, hogy a munkahelyi étkeztetés felső sávban maradt adókulcsának csökkentését szorgalmazó szakmai szövetségek törekvését támogatja-e az MTÜ.