Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez  az előzetes várakozásokat is meghaladja, és 40 százalékkal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak.

Budapest, Balaton, Mátra-Bükk és a főváros környéke voltak a legnépszerűbb úti célok.

Kiegyensúlyozott volt a hazai és a nemzetközi utazók megoszlása, a belföldi vendégek 337 ezer (61 százalék), a külföldiek 216 ezer (39 százalék) éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken.

Budapesten a forgalom negyede koncentrálódott (139 ezer vendégéjszaka), amelynek többsége (85 százalék) külföldi vendégektől származott. A vidéki Magyarországon eltöltött 414 ezer vendégéjszaka 77 százaléka hazai utazókhoz volt köthető, akik körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és Eger voltak. A külföldiek leginkább Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak.

Országos szinten a vendégéjszakák felét (49 százalék) szállodákban, több mint egyharmadát (35 százalék) magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el a vendégek. A fővárosban magasabb volt a szállodák részesedése (55 százalék). A szállodák kapacitás-kihasználtsága a pénteki és szombati napokon (04.15-16.) a négy- és ötcsillagos egységekben érte el a legmagasabb értéket, a fővárosban megközelítette a 80 százalékot, a vidéki szállodákban a 70 százalékot.

Az ünnepi hétvége forgalma a bevételekben is megmutatkozott, 9,6 milliárd forint realizálódott a szálláshelyeken, ebből 5 milliárd forint a belföldiekhez köthető. A vendéglátóhelyek árbevétele meghaladta a 18 milliárd forintot. Csütörtökön, pénteken és szombaton is napi 4 milliárd forint feletti bevételt könyvelhettek el a vendéglátóegységek, ami kiemelkedő teljesítmény.

A március 15-i hétvége után a húsvéti időszak alapján is minden esély megvan rá, hogy az idei forgalom felülmúlja a tavalyit. A legközelebbi, pünkösdi hosszú hétvége már a nyári szezon kezdetének lesz tekinthető, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.