A Rogán Antal miniszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda 2021-ben 20 millió forint támogatást ad a „Múlt-kor történelmi magazin és portál 2021. évi szakmai és működési feladatainak támogatására” a Múlt-Kor Kulturális Alapítványnak. Hogy miért a kabinetiroda ad lapkiadási támogatást (ez főként a Nemzeti Kulturális Alap feladata), nem derül ki a kormany.hu-ra feltöltött szerződéses adatokból. Az viszont kiderül a Múlt-Kor internetes oldaláról, hogy bevételhez jutnak kormányzati hirdetésekből is, a nyitólapjukon jelenleg két, a cikkek közé elhelyezett ablakban fut videós kormányzati hirdetés.

A népszerű Múlt-Kor magazin 2000 óta létezik, amely színes és szórakoztató formában kívánja tálalni a történelmi és kultúrtörténeti eseményeket.

A magazin honlapján az is látható, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az NKA és a Bethlen Gábor Alap (ez az alapításakor fő célként a határon túli magyarokat támogató, az elmúlt években többszörösére növelt állami pénzalap) is hozzájárult a lap megjelentetéséhez, csakúgy mint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulójához kapcsolódó pályázatokat kezelő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

A Bethlen-alapot kezelő szervezet honlapján közzétett pályázati adatok szerint idén 11,1 millió forint működési támogatást adtak a Múlt-Kor alapítványának, míg 2020-ban a nyári tematikus lapszám megjelentetésére egymillió forintot. (E lapszám támogatójaként a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága van feltüntetve.) Az 1956-os emlékévhez kapcsolódó Mansfeld Péter-pályázaton pedig egy 2016-os emlékszám kiadására nyertek el 1,5 millió forintot.

Patrióta társasjátékra is érkezett támogatás

Együttműködnek az állami Városliget Zrt.-vel is, a Liget Budapest projekt logója alatt Városligettel kapcsolatos cikkek nyithatók meg. A portál 2019-ben interjút közölt a Városligetet múzeumi negyeddé alakító projekt támogatására petíciót elindító magánszeméllyel, és a cikkben háromszor is felhívták az olvasók figyelmét arra, hogy hol érik el és tudják aláírni a petíciót. (A projektet levezénylő Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója az államot képviselő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter).

A Múlt-Kor alapítványa az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumától 2021-ben a lap nyomtatott megjelentetésére 3 millió, az online kiadásra 800 ezer forint pályázati támogatást kapott; egy évvel korábban ennél többet: a printre 4,5 milliót, az online változatra 2 milliót – derül ki az NKA honlapjáról. A lapkiadás mellett 2021 áprilisában „A patrióta – nem hiányzik valami?” című társasjáték kiadására is kaptak 6 millió forint Emmi-miniszteri támogatást, míg 2020 decemberében „A van képünk hozzá” című ismeretterjesztő sorozatra 1,95 millió forintot az ismeretterjesztés kollégiumtól.

Sikeres elmúlt öt év

A Múlt-Kort kiadó alapítvány kuratóriumának elnöke Bartal Csaba főszerkesztő. A magazin negyedévente jelenik meg, évente egy különszámmal. A Múlt-Kor online portálként is működik, és saját társásjátékot is forgalmaz.

A beszámolók és közhasznúsági jelentések szerint a korábban 50-65 millió forint közötti éves bevételű alapítványnak 2016-ban ugrott meg jelentősen, százmillióval a bevétele, 162 millió forintra, majd 2018-ban visszaesett 96 millióra. A következő évben ismét kibővült 173 millióra, 2020-ban pedig 167 milliós összes bevétele volt. A beszámolókban nem részletezik, hogy mekkora bevételük van az előfizetésekből, illetve a hirdetésekből. Az kiderül, hogy tavaly az értékesítési bevétel 145 millió forint volt, míg az egyéb bevétel közel 22 millió forint volt. Az egyéb bevételből közel 9 millió költségvetési támogatás. Személyi jellegű ráfordításokra 17 milliót, anyagjellegűekre 124 milliót könyveltek el, az évet 23 milliós eredménnyel zárták.