Peren kívüli megállapodással zárult egy, állítólag nácik által eltulajdonított festmény tulajdoni vitája. Munkácsy Mihály Téli falu című művét így gyűjteményében tarthatja Pákh Imre, a híres magyar festőművész műveinek legjelentősebb gyűjtője. Az egymillió dollárra, azaz közel 300 millió forintra becsült festmény eddig is látható volt, és továbbra is megtekinthető lesz az időszaki Munkácsy-kiállításokon. A képet (amit itt nézhet meg) a német Bleichröder család két leszármazottja próbálta meg elperelni Pákhtól - sikertelenül.

A neves berlini família gyűjteményének megalapozója Gerson von Bleichröder bankár volt. Az üzletember zsidó származása ellenére Bismarck kancellár támogatója és bizalmasa volt. Szolgálatainak elismeréseként a német zsidók közül elsőként kapott nemesi címet. A tekintélyes bankár vagyonából roppant értékes kollekciót hozott létre: Rembrandt, Hogarth és Bruegel festményei mellett Munkácsy műveiből is vásárolt.

Brooklynban próbálták elperelni

A család két, nem közvetlen leszármazottja a Kaliforniában élő Laura Simon és a müncheni Frank Winkel a közelmúltban egy brooklyni bírósághoz fordult, hogy visszapereljék a neves Munkácsy-vásznat. Azt kívánták bizonyítani, hogy a festményt egy másik, ismeretlen német festő által készített műhöz hasonlóan a nácik egy olyan aukción vásárolták meg a múlt század harmincas éveiben, amelynek során a családot kényszerítették a művek eladására.

A két örököst egy kanadai jogi iroda, a Mondex képviselte a perben. A jogi folyamat során azonban nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy valóban a nácik által eltulajdonított képről van szó, így a per közös megegyezéssel zárult.

Hogy ez pontosan mit jelent, vagyis, hogy képtulajdonos Pákh Imre fizetett-e, s ha igen, mennyit a festmény megtartásáért, egyelőre nem tudni. Ugyanis sem a neves magyar műgyűjtő, sem az örökösöket képviselő Mondex nem kívánt részleteket közölni a megállapodásról. Pákh arra hivatkozott, hogy az örökösökkel megállapodtak abban, hogy nem adnak ki részleteket a megállapodásról, és ugyanezt közölte lapunkkal írásban a kanadai ügyvédi iroda is.

Regényes utat járt be a kép

A Téli falu című festmény kalandos sorsot tudhat maga mögött. A Bleichröder család - amely a náci hatalomátvétel előtt az ország egyik leggazdagabb családja volt - Johann nevű családfő halálát követően volt kénytelen megválni a gyűjtemény egyes darabjaitól. Annak ellenére történt így, hogy özvegye nem volt zsidó származású. A Munkácsy-festményt 1838 tavaszán árverezték és adták el Berlinben, majd ugyanezen év végén már Budapesten a Postatakarék aukcióján ütötték le a festményt.

A festmény hosszú évekig nem került elő, mígnem az 1990-es évek elején New Yorkban a Sotheby's árverésén bocsátották ismét áruba. Pákh Imre értesüléseink szerint ezt követően vásárolta meg a festményt, amely az elmúlt években számos kiállításon megjelent, és szerepelt a Munkácsy-tárlatok katalógusaiban is.