Hogyan határozzuk meg a Z generációt? Van olyan kutató, aki történelmi eseményekhez köti, ki tartozik ide, és nem kizárólag az életkorhoz. A szakember az 1995 és 2009 között születetteket tekinti Z-generációsnak. Előbbi az internet megjelenése, a másik az okos eszközökhöz köthető és az akkor magyarra ültetett Facebookhoz - idézi a portál. Steigervald szerint ezek a trendek, élmények, nem kizárólag a Z-sekre igazak, hanem a társadalomra, ahogy például a Facebookot az Y generáció is használja meg a nyugdíjasok is.

Most az Y-generáció (az 1980-1995 között született korosztály) van tömegével a munkaerőpiacon, a Z csak kezd belépni, és talán jobban járnak, ha nem sietnek, olyannyira keveset tudnak róluk a munkáltatók. Steigervald Krisztián a munka alapélményében látja a meg nem értés kulcsát.

Nem értik őket

A X generáció (jellemzően az 1960 és 1979 között születettek) a bizonytalan, maximalista alapélménnyel rendelkezik, mert amikor ők voltak fiatalabbak kevés volt a munka, és meg kellett próbálni helytállniuk ott is, ahol nem volt az ínyükre való, miközben megalázó helyzetekbe kerültek. Az Y-generáció alapélménye a 2008-as válság, amikor azt látták, hogy a szüleik generációját kirúgták, hiába volt lojális, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy akkor ők miért lennének azok. Következésképp, az X és az Y is úgy látja, hogy a Z-generáció sorra olyan döntéseket hoz, amiket ők nem értenek meg, például olyan munkahelyek mellett döntenek, mintha direkt keresnék, mi az, ami nem megfelelő a számukra.

A hr-esek nem tudják megszólítani őket, ami egy állásra toborzás során félreértésekhez vezet. A rugalmas állás egy Z generációsnak annyit jelent, hogy 0-24 órában kell dolgoznia. Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem. A versenyképes jövedelem se túl vonzó, mert mihez képest versenyképes? Új fogalmak kellenek ahelyett, hogy a régi eszközöket próbálják leporolni a munkáltatók" - mondta a generációkutató.

A félreértés következményei

Amikor egy jó toborzó film hatására lelkesen elindul az interjúra a Z generációs pályázó, gyakran az arcára fagy a mosoly, amikor a rendesen old school helyen megkérdezi tőle a HR-es: "Hogyan bírja a monotonitást?, mire a válasza: "Sehogy" és továbbáll. Általában nem fogja megadni az alap tiszteletet sem. Minden szinten bizonyítani kell, hogy 21. századiak vagyunk. Különben leküzdhetetlen lesz hosszú távon a 40, 50, 60 százalékos fluktuáció olyan területeken, mint a kereskedelem, vendéglátás, logisztika" - mondta Steigervald Krisztián.

Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben, ha Z generáció számára nem biztosítanak megfelelő munkakörnyezetet. Európában létszámát tekintve kisebb a megelőző generációknál, így a fellépő munkaerőhiány erőteljesebben fogja serkenteni a technológiai újítások bevezetését - figyelmeztet a hrportal.hu