Napjainkra a munkaadói kör felé támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása a szélesebb magyar közvélemény részéről – derült ki a lottótársaság legutóbbi lakossági felméréséből.

A megkérdezettek túlnyomó többsége (88 százalék) támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége. Ehhez hasonlóan a kitöltők magas arányban (84 százalék) vélekedtek arról is, hogy a fogyatékossággal élők problémáit a közbeszéd kiemelt témájává kell tenni.

A női válaszadók, illetve a 60 éves, vagy annál idősebb megkérdezettek számára ezek kiemelten fontos szempontok. A hátrányos helyzetűek támogatása terén a válaszadók több mint fele (56 százalék) a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Az online kvantitatív kutatás kitért arra is, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket. Az adatokból az látszik, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem szokott ilyen típusú tevékenységet végezni.

Mintegy 60 százalék legalább alkalmanként segíti a fogyatékossággal élő embereket, és csaknem 10 százalék kifejezetten rendszeresen. Az összes megkérdezett 43 százaléka jelezte, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy - derül ki a Szerencsejáték Zrt. felméréséből.