A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 ezer forint, nagyjából 29 százalékkal nőtt ez az igény a tavalyi évhez képest. A lányok és fiúk közötti bérigény szakadék pedig 20 százalékra ugrott.

A fiataloknak elsőszámú szemponttá vált a fizetés mértéke, az elismerés és hosszútávú karrierlehetőségek. Változatlanul a nagyvállalatok a legkedveltebb munkaadók - derül Zyntern.com állásportál országos kutatásából.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok számára a legkevésbé fontos szempont, hogy a vállalat nemzetközi háttérrel rendelkezik-e vagy sem. A home office, vagyis otthoni munkavégzés a lista vége felé helyezkedik el, míg a korábbi évekhez képest a cég hírneve jelentősen nagyobb hangsúlyt kapott a pályakezdők preferencia listáján.

A nők általában fontosabbnak értékelték a barátságos és befogadó munkakörnyezetet és a vállalat társadalmi felelősségvállalását, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiaknak fontosabb a modern munkakörnyezet és az innovatív technikai eszközök munkavégzés során. 

A fővárosi kitöltők magasabbra értékelték a vállalat nemzetközi hátterét, az otthoni munkavégzést és a versenyképest fizetést, míg a vidékieknek fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása és hírneve. 

Milyen típusú munkahelyen dolgoznának szívesen?

A kutatásban résztvevő fiatalok döntő többsége helyezkedne el nemzetközi nagyvállalatnál. A válaszadók közel fele válaszolta, hogy hazai nagyvállalaltnál vagy KKV-nál is szívesen dolgozna. A kitöltők 37 százaléka gondolkodik saját vállalkozás indításán.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a férfiak 29 százaléka, míg a nőknek csupán 20 százaléka dolgozna szívesen a startup szektorban, az innovatív vállalkozói forma legnépszerűbb a 27évesnél idősebbek körében volt.

A kutatásban résztvevők összesített átlag fizetési igénye az idei évben 321 800 forint volt, ami 73 ezer forinttal több, mint az előző évben.

A kitöltők legnagyobb arányban a 276 ezer – 300 ezer forint közötti sávot jelölték meg számukra vágyott pályakezdő fizetésként. A korosztályokat tekintve a 16-19 éves korosztály átlagosan 309 600 forint a 20 és 23 év közöttiek 317 ezer forint, a 24-26 évesek 330 ezer forint, a minta legidősebb korosztálya pedig 336 ezer forintos nettó kezdő fizetést határozott meg.