A vádirat szerint a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági feladatokat ellátó Mozaik utcai vizsgaállomásán kormánytisztviselőként dolgozó négy vizsgabiztos és két pénztáros a járművek műszaki vizsgáztatása, a vizsgaszervezés és egyéb adminisztratív feladataik ellátása során – beosztásukat felhasználva, a 2003-as nyitást követően rövid idővel – korrupciós rendszert alakítottak ki annak érdekében, hogy jogtalanul rendszeres jövedelemhez jussanak - olvasható a közleményben.

A járművek közúti közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárásaiban meghatalmazottként rendszeresen eljáró ügyintézők, az eljárásokkal érintett járművek számához igazodóan jogtalan előnyként különböző nagyságrendű készpénzt fizettek a vizsgabiztosoknak. A hivatalos személyek ezért cserébe gyors és gördülékeny ügyintézést, a hatósági eljárások időpontjainak folyamatos biztosítását, illetve a vizsga alatti kisebb javítások engedélyezését tették számukra lehetővé.

Egyre több pénzhez jutottak

A műszaki vizsgáztatást támogató informatikai rendszer 2009. július 13-án történt elindítása és a vizsgabiztosok 2019. július 2-án történt elfogása között az ügyintézők összesen 55 154 olyan eljárást kezdeményeztek, amelyek során vesztegetési pénzt adtak a vizsgáztatásért. A tarifa előre meghatározott volt, a kezdeti 2 ezer forintos összeg eljárásonként 5 ezer forintban rögzült, amely később a honosításoknál 10 ezer forintra emelkedett.

A pénztárosok és egy, a vizsgabiztosok munkáját segítő személy a vesztegetési pénzeket a vizsgaállomás különböző – kamerával nem megfigyelt – részein az ügyintézőktől átvették, a műszak végén összegyűjtötték, majd azt az elszámoláskor a teljesítésre vonatkozó feljegyzések megsemmisítése mellett a vizsgabiztosokkal maguk között szétosztották.

Az ügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a hivatalos személynek hivatalos eljárásával kapcsolatban adott minden ajándék és pénz bűncselekményt valósít meg.