A nyomozó ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult korrupciós ügyben az elmúlt hetekben 36 személyt gyanúsított meg hivatali vesztegetés bűntettével.

Az ügyészség az eddigi eljárásban – a korábban meggyanúsított 20 hivatalos személlyel együtt – 56 személlyel közölt megalapozott gyanút aktív, illetve passzív vesztegetés elkövetése miatt.

Az újabban közölt megalapozott gyanú szerint a gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők megállapodtak a vizsgáztatást végző személyekkel abban, hogy nekik a vizsgáztatási, ellenőrzési hivatali eljárásukkal összefüggésben, alkalmanként legalább ötezer forint jogtalan előnyt adnak.

A megalapozott gyanú szerint az ügyintézők összesen mintegy 300 millió forint vesztegetési pénzt adtak át 2020. július 7-ét megelőzően a vizsgáztatást végző személyeknek, akik a pénzt egymás között elosztották, illetve abból a vizsgaállomás egyes dolgozóinak is részesedést adtak.

Az újonnan kihallgatott gyanúsítottak között volt, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését - írta a Központi Nyomozó Főügyészség.