Tavaly az első negyedévben még 27 napos átlagos fizetési határidő volt a jellemző, 2015 első három hónapjában azonban csökkent ez a szám. Az elmúlt negyedévben átlagosan 24 napra fizettek a magyar cégek - derül ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból. Az átlagos fizetési késedelem tekintetében azonban növekedés jellemezte 2015 első negyedévét az ezt megelőző év első három hónapjához képest. Ma késedelem esetén átlagosan 23 napos a késés időtartama, míg egy évvel korábban ez az érték 18 nap volt. Az átlagos fizetési határidő csökkenése azt jelzi, hogy a cégek szigorítottak a fizetési feltételeken. Azoknak azonban, akik ezeknek a feltételeknek nem tudnak megfelelni, jóval hosszabb időt vesz igénybe számlák kiegyenlítése, mint korábban - összeget a cégminősítő.

Ma számláik 66 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 62 százalék volt, azaz ezen a területen javulás tapasztalható. Ez alapján elmondható, hogy hazánkra a fizetési feltételek szigorodása jellemző. Bár a fizetési feltételeknek többen meg tudnak felelni, akik azonban nem tudják időben teljesíteni számláik átutalását, azok többet késnek. A fizetési feltételeknek való megfelelést az is kikényszeríti, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró összeg számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket - véli a Bisnode. Azon vállalkozások, melyek fizetőképessége megfelelő, jobban figyelnek számláik időben történő kiegyenlítésére. Van viszont egy leszakadó cégkör, akiknél a szigorodó feltételek - azaz a növekvő bizalmatlanság - azt eredményezi, hogy a korábbiaknál még hosszabb időt késnek a fizetéssel.

Forrás: Bisnode
Kép: Nagyobb méretért kattintson az ábrára!

Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere ezért azt javasolja, hogy a fizetési feltételek kialakításánál a vállalkozások alaposan vizsgálják meg, hogy üzleti partnereik általában mekkora határidővel és késéssel egyenlítik ki számláikat, és ezt használják is fel a szerződési feltételek meghatározásánál.

Van, ahol 49 napnál többet kell várni a pénzre

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban kell számolni, ahol 37 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő, azaz e szektorok beszállítói biztosítják vevőiknek a leghosszabb időt számláik kiegyenlítésére. A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek az ingatlanügyletek, a textilipar, valamint a gépjármű-kereskedelem. Ezekben az iparágakban 49 nap feletti az átlagos késedelem, azaz amennyiben nem tudják határidőre kiegyenlíteni ezen iparágak szereplői számláikat, akkor kiemelkedően sok időt késnek átlagosan a fizetéssel.

Jól látható, hogy vannak olyan szektorok, ahol nagyobb nehézséget okoz a számlák kiegyenlítése, ezért a szerződéskötés esetén a fizetési feltételek kialakításánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a vevő milyen iparágban tevékenykedik, mennyire függnek bevételei fővállalkozóktól.

Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Somogy megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb határidővel számláikat. Esetükben a 26 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő. A legkisebb átlagos számlafizetési határidőket Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében szabják meg a vállalkozások.

Legnagyobb a fizetési késedelem Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye vállalkozásai esetében, amelyek - késedelem esetén - 35 nap feletti késéssel tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek. Somogy megyében a hosszabb fizetési határidőhöz az átlagosnál nagyobb késedelem is párosul, azaz ott még a hosszabb határidők esetén is átlagosan többet késik egy vállalkozás. A legkevesebbet 2015 első negyedévében Nógrád, Komárom-Esztergom és Csongrád megye cégei késtek.

Veszprém, Békés és Heves megyében fizetik a számláik legnagyobb részét határidőben a vállalkozások, ahol 71 százalék felett van az időben kiegyenlített követelések aránya. Somogy és Zala megye, illetve a főváros azok a területek, ahol az átutalásos számlák legkisebb részét fizetik határidőben a cégek, azaz ezeken a területek érdemes még körültekintőbben eljárni a fizetési feltételek meghatározásánál.