Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén januárban a Magyar Telekommal lehet a legolcsóbban mobiltelefonálni az előfizetéses csomagok összevetése alapján - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adataiból. A hatóság a mobilos csomagok könnyebb összehasonlítása érdekében hozta létre korábban az átlagos mobilozási szokások alapján az átlagos havi költségmutatót (áhk), amely az előfizetéses mobilcsomagok esetében havi átlag 79 hívást, 202 perc beszélgetést és 17 sms-t tartalmaz - adatforgalmazás nélkül.

Harcban az előfizetéses csomagok

Ez a kombó - a szolgáltatók által kínált maximális kedvezményekkel együtt - a januári díjszabások alapján a Telekomnál 5444 forintból jön ki. Alig több mint 100 forinttal kér többet a Telenor. A Vodafone azonban már közel 6 ezer forintot, azaz 4-500 forinttal többet számláz ugyanezért. Ha kedvezmények nélkül nézzük a díjcsomagokat, akkor Telekomnál 5882 forintot kell fizetni. Míg a másik két legolcsóbb megoldása több mint 9 ezer forintba kerül. A Vodafone 9265 forintos havi díjában azonban 1024 MB-s adatforgalom van, ami a triplája a konkurensek kedvezmények nélküli csomagjaihoz járó 300 MB-s keretnek.

Mobil előfizetéses csomag (forint/hó)
Megnevezés
TelenorTelekomVodafone
Maximális kedvezménnyel555754445948
Kedvezmények nélkül955758829265
Legolcsóbb csomaghoz járó adatforgalom300 MB300 MB200-1024* MB
*Az 1024 MB-s adatforgalom a 9265 forintos csomaghoz jár

Harcban a feltöltőkártyások

Az előfizetésesek mellett a feltöltőkártyás díjakat is versenyezteti az NMHH. Ebben az esetben kisebb forgalmat néznek: havonta 17 hívás, 29 perc beszélgetés és 3 sms díját veszik alapul. Ebben az összevetésben, ha a maximális kedvezményekkel számolunk, akkor a Telekom díjai a legalacsonyabbak, kedvezmények nélkül azonban már bőven 1000 forint fölé ugrik a számla. A Vodafone-nál mindkét esetben 627 forint lesz a havi kiadás. A Telenor pedig a maximális kedvezményekkel együtt és azok nélkül is 1000 forint feletti összeget kér.

Feltöltőkártyás csomag (forint/hó)
MegnevezésTelenorTelekomVodafone
Maximális kedvezménnyel1160417627*
Kedvezmények nélkül13101396627*
* Vodafone: a maximális kedvezményeknél is a kedvezmények nélküli díj szerepel. Forrás: NMHH

A mobiltelefonálási szokások persze nagyon különbözőek lehetnek, így más összetételnél eltérhet a fenti sorrendek változhatnak. Erre az NMHH is felhívja a figyelmet, az átlagos havi költségmutató az átlagos hívási szokásokat és a kínált díjcsomagok főbb jellemzőit veszi figyelembe. "A telefonszolgáltatók által megadott forgalmi adatok alapján képzett átlagos telefonhasználati szerkezet egy tájékoztató jellegű összehasonlítási alap, a valóságban az egyes felhasználók telefonhasználata általában eltér az átlagtól". A hatóság ezért azt javasolja, hogy a szolgáltatás megrendelése érdemes informálódni a szolgáltatóknál is. Aki részletesen szeretné átböngészni a vezetékes, előfizetéses és feltöltőkártyás díjakat, megteheti az NMHH honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor a Bukszát kedvelheti a Facebookon is.