Az MVM Zrt. szeptember elsején közölte, hogy 55 milliárd forint névértékű aukciót hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram (Nkp) keretében, az első közvállalatként. A piaci befektetők 3,48 százalékos éves átlagos hozammal vásárolták meg a kötvényeket.

Az aukció keretében 67,6 milliárd forint összegű ajánlat érkezett a befektetők részéről, melyből a kibocsátó 55 milliárd forint névértékű ajánlatot fogadott el. A friss forrást az MVM Csoport meglévő finanszírozási bázisának diverzifikálására, valamint tervezett beruházásai, illetve potenciális akvizíciók finanszírozására fordítja.

A társaságot a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is befektetési kategóriába sorolták. A kötvény minősítését a Fitch nemzetközi hitelminősítő végezte, amely a kibocsátó minősítésével azonos, a befektetési kategóriába tartozó BBB besorolású.

Az MVM Energetika NKP-kötvényei tehát kedden kerülnek be a BÉT-re.

"Forrásbevonás diverzifikálásának elősegítése"

A Magyar Nemzeti Bank a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramot 2021. március 16-tól kezdődően a magánvállalatoktól különböző feltételrendszer mellett a nem pénzügyi közvállalkozásokra is kiterjesztette a közvállalati szektor forrásbevonás diverzifikálásának elősegítése érdekében. Ezzel a lehetőséggel élt az MVM.

A 100 százalékban állami tulajdonú, tavaly év végén 1619 milliárd forint saját tőkével rendelkező csoport értékesítési árbevétele 2020-ban 1424 milliárd forint volt szemben az egy évvel korábbi 1325 milliárd forinttal. Működési eredménye 2020-ban 13,214 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 50,769 milliár forinttal.

Adózás után a csoport 2020-ban négymilliárd forintot közelítő veszteséget számolt el, 2019-ben 20 milliárdot meghaladó nyereséget mutatott ki.