Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügylet feltételei szerint az NBB 15 éves futamidővel 100 millió euró értékű hitelt nyújt forintban (vagyis mai árfolyamon körülbelül 36 milliárd forintot. A befektetés célja a magyar energiaellátási hálózat és energetikai infrastruktúra nagyszabású korszerűsítésének és további fejlesztésének támogatása. Az MVM földgázelosztórendszer-üzemeltetőinek (DSO) hálózata 29 158 km-es vezetékből áll. A hálózat megújítása és a szolgáltatás minőségének javítása mellett a hitelkeret az okos fogyasztásmérők telepítéséhez, a mérésiadat-kezelő rendszerek bevezetéséhez és az okos város (smart city) projektek megvalósításához is rendelkezésre áll.

Az MVM Csoport vezető szerepet játszik a magyar villamosenergia-termelés, -kereskedelem, -szállítás és -elosztás, valamint a gázellátás piacán, ezzel több mint 4,2 millió fogyasztó számára biztosítja a megfizethető folyamatos energiaellátást. A társaság nemcsak Magyarországon fejlődik aktívan, hanem folyamatosan növeli jelenlétét az Európai Unió más tagállamaiban is, többek között Csehországban, Romániában és Szlovákiában, amelyek egyúttal az NBB uniós tagállamai is.

"A magyar energetikai szektor fejlesztése és meghatározó közművállalatának támogatása teljes mértékben megfelel nemcsak a jelenlegi, 2018-2022-es stratégiánk alapelveinek, hanem a Magyarországra vonatkozó országstratégiának is. Az a tény, hogy az MVM Csoport 5 NBB részvényes energiapiacán végzi tevékenységét, fontos hosszú távú integrációs hatást kölcsönöz ennek a tranzakciónak, ami az NBB befektetési politikájának egyik prioritása" - emelte ki Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának hitelezésért és befektetésért felelős alelnöke.

Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) 1970-ben alapították, székhelyét 2019 júniusában Moszkvából Budapestre tette át. A bank jelenlegi részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam. 2012 vége óta a bank jelentős korszerűsítésen esett át, és az S&P hitelminősítőtől "A-" minősítést (stabil kilátás), a Moody's hitelminősítőtől "A3" minősítést (stabil kilátás), a Fitch hitelminősítőtől "A-" minősítést (stabil kilátás), az ACRA-tól pedig "A" minősítést (stabil kilátás) kapott.