Az MVM Nextnél úgy érzékeik, hogy a rezsiemelés óta postázott első gáz- és villanyszámlák kézhezvételét követően indult panaszáradat már szelídül – írja a Világgazdaság. A hírportálhoz befutó panaszok szerint a biztosítékot főleg a kizárólag piaci áron elszámolt augusztusi gázfelhasználás verte ki, amely a rezsicsökkentett támogatott áron felül fizetendő. De a szolgáltatónál nem mutatható ki egyértelműen domináns kérdés.

A cikk a számlázás változásának több részletére kitér, például azokra az esetekre, amikor a piaci áras gázszámla úgy landolt sok felhasználónál, hogy abban egyetlen molekulát sem számoltak el a kedvezményes árszabás szerint, holott az ügyfél időarányosan kényelmesen belefért az augusztus 1-jétől egy éven át rezsicsökkentett áron vásárolható 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméteres gázmennyiségbe.

Ez nem azt jelenti, hogy a kedvezményes mennyiség elvész. A „megfejtés” az, hogy az elosztóhálózattal kötött szerződések megkülönböztetnek csak fűtési és vegyes földgázfelhasználási célt, az adott példában pedig – vélhetőleg a legtöbb – kizárólag fűtési célú gázra szerződött az ügyfél.

Sok mindenre kell figyelni!

A kétféle célú fűtésre vonatkozó kitételt az ügyfél nem tartotta számon, pedig fűtésre a fűtési idényen kívül nem jogosult kedvezményes árú gázvételezésre, így már a teafőzésre használt első molekula elégetésével is túllépte a normáját.

Az emiatt fizetett piaci árat a szolgáltató az éves elszámolás után ugyan visszatéríti, ha az ügyfél egyébként nem lépte túl az éves keretét, mégis felmerülhet, hogy az MVM Next miért nem tájékoztatta előre az ügyfeleit a fűtési és egyéb célú felhasználás közötti különbségre.

Az ügyfelek érintett részre korábban nyilván azért nem figyelt, mert elenyésző, köbméterenként 12-13 forint volt a különbség az I. és a II. díjszabás között, a megosztás nem okozott nagyobb különbséget a számlában. Így nem kapott kérdést a szolgáltató, ezért nem volt mire felelnie.

A kormány a rezsicsökkentés részleges kivezetéséről júliusban döntött, már az augusztus 1-i fogyasztásra érvényesek az új szabályok. Az átlagfogyasztásig a támogatott ár fizetendő, afelett pedig az ún. lakossági piaci ár.

Az áramnál ez:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár,
  • e feletti fogyasztásnál 70,10 forint,
  • az éjszakai áram 23,1 forint lesz a fogyasztási korlát alatt, felette 62,9 forint,
  • a H tarifa 36 forint.

A földgáznál:

  • évi 1729 köbméter fogyasztás alatt marad a 102 forintos tarifa,
  • e felett 747 forint/köbmétert kell fizetni.

Azonban a fogyasztási jelleggörbe befolyásolhatja, hogy esetleg kisebb fogyasztásnál is az új tarifát kell fizetni!