A munkaerőhiány 2019-ben is az egyik legmeghatározóbb tényező lesz a munkaerőrpiacon - mondta a Világgazdaságnak Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő szakértő, a HR-Evolution vezetője. Az elmúlt években tapasztaltnál ugyan kisebb mértékben, de tovább növekedhet a hiány.

A Manpower tavalyi felmérése szerint a vállalatok 81 százaléka idén nem tervez jelentős változásokat, 15 százalékuk növekedést prognosztizál, három százalékuk elbocsátáson gondolkodik. Sok cég már tavaly sem tudott megfelelően reagálni a három-négy éve tartó munkaerőhiányra, és tovább görgeti maga előtt ezt a problémát.

Ez azért igazán nagy gond, mert a folyamatos hiány miatt a munkavállalók többet dolgoznak, túlterheltek, ami növeli a fluktuációt, s ezzel újabb munkaerőhiány keletkezik. Sok esetben kaotikus helyzet alakul ki a cégeknél. A vezetők rendkívül frusztráltak emiatt, attól tartanak, hogy nem tudják teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat.

A bajok egyik forrása, hogy a vállalatok egy része mindenféle ígérettel és munkáltatói márkával próbálja magához csábítani a dolgozókat, ám a hangzatos szavak sokszor nem fedik a valóságot. Egy tavaly készített fluktuációkutatásunkból kiderült, hogy a férfiaknál a munkahelyváltás első számú oka (az esetek 49 százalékban) az, hogy csalódtak a munkáltatójukban, nem azt kapták, amit ígértek nekik, a nők esetében ez a második leggyakoribb ok.