Több mint négymilliárd forint értékű iPhone-nal és más értékes telefonnal üzletelt egy Dél-Alföldről irányított bűnszervezet - adta hírül három hete a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította azt a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket

Lapunk információja szerint az ügyben érintett lehet a Mart Kft. egyik alkalmazottja, aki több cég nevében állított ki valótlan tartalmú számlákat és ennek felhasználásával a cég 2016-ban és 2017-ben több mint 500 millió forint áfát igényelt volna vissza.

A társaság csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be február 28-án, amellyel a bíróság további döntéséig fizetési haladék illeti meg. A NAV a cégre akár 1,5 milliárd forint bírságot is kiszabhat - tudta mag a Napi.hu.

A kereskedő webshopja jelenleg sem elérhető és a Víz-,gáz-, fűtéstechnika (VGF) szaklap cikke szerint március 1-jén több Mart Mester Centrumban "zárva" tábla fogadta a vásárlókat.

A Mart Kft. pedig lapunkat hétfőn arról tájékoztatta, hogy a 38 üzletből 21-et bezártak.

A kép forrása: mart.hu

Nyilatkozatot adott ki a cég

Sajnálattal értesültünk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás bűntettjének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Mart Kft. ellen - írja nyilatkozatában a cég.

Ebben az ügyben egy Mart alkalmazott gyanúsítottként érintett, akinek sem beszerzési, sem értékesítési, sem pénzügyekkel kapcsolatos feladatai nem voltak. A Mart Kft. határozottan elutasít mindenféle jogsértő magatartást.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi igazgatósága 2018. február 7. napjával zár alá vételt rendelt el a társasággal szemben.

A Mart Kft. a magyarországi építőipari-kereskedelmi piacon történő megjelenése óta mindig a jogszabályi előírások betartásával és a tisztességes piaci magatartás elveinek megfelelően folytatta működését, valamint a magyar gazdaságot bármely módon megkárosító tevékenységet semmilyen körülmények között sem végzett. A vállalat célja, hogy a zár alá vételre okot adó körülmények mielőbbi tisztázására sor kerüljön, ezért teljes mértékben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal, továbbá mindent megtesznek annak érdekében, hogy a zár alá vétel a lehető legrövidebb időn belül feloldásra kerüljön - fogalmaznak.

Mindezek, valamint a Mart hitelezőinek döntései következtében, egy olyan, a gazdasági életben ismert láncreakció alakult ki, amely szükségszerűvé tette, hogy a társaság az Ideiglenes Fizetési Haladék lehetőségének kérelmével éljen, annak érdekében, hogy a vállalat új alapokon történő reorganizációja során, újra működőképes legyen a piacon. A vállalat átszervezése új lehetőségeket teremt a Mart Kft. tevékenységének folytatásához és megfelelő működéséhez.

A Mart Kft. tevékenységét a jelenleg fennálló helyzetben sem szünetelteti, de az akut helyzetre való tekintettel a vállalat tulajdonosa és vezetése néhány üzlet ideiglenes bezárása mellett döntött.

Milliárdos forgalmú a cég

A Mart Építőipari Kereskedelmi Kft. egy ismert építő- és szaniteráru-kereskedő cég, amelynek 28 úgynevezett "mester centrum" telephelye és 10 fürdőszobaszalonja van országszerte. A társaságot 1991-ben egy bécsi székhelyű vállalkozás alapította, majd 1995-ben cseh kézbe került, a kft. 100 százalékos tulajdonosa Wolfgang Hatzl 2009 eleje óta.

A cégadatok szerint az elmúlt években a vállalat folyamatosan növelte árbevételét, a 2012-es 11,7 milliárdról 2016-ra 15,3 milliárd forintra emelkedett. Ehhez képest adózott eredménye alacsonynak mondható: 2012-ben 84 millió volt, 2014-ben és 2015-ben kevesebb mint 14 millió, tavaly előtt pedig alig több háromnál. 2013-at 92 millió forintos veszteséggel zárták.

A Céginfo.hu adatai szerint a társaságnak jelenleg is 267 alkalmazottja van. A cég növekedését jelzi, hogy 2013 elején még csak mintegy 200 ember dolgozott náluk.