A 10 200 négyzetméter alapterületű épület két legjelentősebb eleme egy új mérőkamra több kisebb méretű mérőlaboratóriummal, valamint egy biztonságos adat- és szerverközpont. A nyílt közbeszerzésű tervpályázat a Magyar Építész Kamara (MÉK) honlapján olvasható.

Az NMHH a jelenlegi 20 éves infrastruktúra elöregedése miatt döntött a beruházásról. Az új mérőlaboratóriumoknak és egy TIER3-as minősítésű adatközpontnak a hatóság jelenlegi Visegrádi utcai telephelye ad majd otthont. Egy épületen belül  irodák, raktárak, parkolók, számítógéptermek, tárgyalók is lesznek, illetve egy nagyobb helyiség a nemzetközi és belföldi koordinációs értekezletek, workshopok és konferenciák számára. Az érvényes építési engedélyek megszerzése után előreláthatóan 2019-ben kezdődnek meg a munkálatok, az átadás-átvétel pedig 2021 elején várható - olvasható az NMHH közleményében.

A beruházás részeként épül egy olyan speciális mérőműhely, amely az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálatára lesz alkalmas. A most létrehozandó nagy méretű kamra megépítésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani - olvasható a hatóság közleményében.

A szintén a beruházás részeként épülő új adatközpont alkalmas lesz az NMHH által üzemeltetett, a kritikus infrastruktúrák védelméről szóló törvény hatálya alá eső rendszerek és a kiemelkedően magas szolgáltatási szintek megfelelő minőségű kiszolgálására. Az új, életciklusban minimum 25-30 évre számítható adatközpont által az NMHH szerint biztosítottak lesznek egyrészt a megfelelő üzemeltetési körülmények, másrészt a meglévő szűkös informatikai kapacitás bővítése.

Az építési beruházás becsült költsége nettó 3,6 milliárd forint. Az épület tervezőjének kiválasztására a Magyar Építész Kamarával közös tervpályázatot hirdetett az NMHH, amely megjelent az európai közbeszerzési weboldalon és a MEK honlapján is. A pályaművek beérkezésének határideje: 2017. február 27. A nyertes tervpályázatot a hatóság a honlapján is közzé teszi.