Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs szó arról, hogy az egészségpénztár biztosítóvá alakulna, ugyanakkor piaci kényszer a biztosítások felé való nyitás - mondta az ügyvezető, aki a kombinált, az egészségpénztári befizetésekre épülő, abból 20 százalékos adókedvezménnyel megvásárolható biztosításban látna perspektívát. Noha a jogszabályi háttér ehhez már most is adott, amíg a konstrukcióhoz nem társul egy-egy országos magán-egészségügyi szolgáltatói csomag, addig nincs értelme elindítani - fejtegette az ügyvezető.

A dilemma ugyanakkor kétirányú, míg a biztosítók a nagy magánszolgáltatók országos megjelenésére várnak, maguk a szolgáltatók a kiegészítő egészségbiztosítási piac beindulásától tennék függővé a vidéki bővítést - tette hozzá Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, aki mindazonáltal tapintható fordulatot érzékel a magánegészségügyben. Friss, májusi felmérésük szerint a szolgáltatásokat már messze nem csak a jómódúak és a budapestiek veszik nagy számban igénybe. Ugyanakkor noha az elmúlt évek évi 4-5 százalékos bővülése nyomán ma már több mint ezer milliárdot költünk az egészségügyre magánforrásból, még mindig a zsebből fizetés dominál, a legnagyobb hazai magán-egészségügyi vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Primus Egyesület adatai szerint a magán járóbeteg-ellátó szolgáltatóknál az ezermilliárd kevesebb mint harmada, mintegy 300 milliárd forint csapódik le.

A magán egészségügyi  szolgáltatások fedezésére egyre többen használják az egészségpénztári számlákat. Az OTP Egészségpénztár egyéni befizetőktől származó bevétele az első öt hónap alatt közel harmadával növekedve, 2 milliárd forint fölé emelkedett, az új belépők száma 15 százalékkal nőtt tavalyhoz képest - ismertette a főbb számokat Studniczky Ferenc. A bővülésben magán-egészségügyi költések mellett nagy szerepe volt az online csatornák fejlesztésének, amire az utóbbi egy évben nagy hangsúlyt fektettek.

Az ügyvezető kiemelte, megállt a munkáltatói befizetések adóváltozások miatt csökkenése,  a stabilizálódás jele, hogy idén az első öt hónapban 1,45 milliárd forintnyi, a tavalyinál 1-2 munkáltatói befizetés érkezett. Ugyanakkor véleménye szerint a fókusz továbbra is a szolgáltatások fejlesztésén és az egyéni befizetések ösztönzésén marad. A következő időszakban a magán-egészségügyi partnereinkkel való együttműködés továbbfejlesztése, a szolgáltatások és az online portfolió bővítése a pénztár célja.

Az Affidea tapasztalatait alátámasztja az OTP Egészségpénztár megbízásából készült friss felmérés is. Ebből kiderült, hogy a magyar lakosság több mint egynegyede az elmúlt három hónapban vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. Az állami rendszer melletti kiegészítő szolgáltatásokat a megkérdezettek harmada az időpont-egyeztetéssel és a várakozással összefüggő problémák miatt választotta, s a megkérdezettek kétharmadát az zavarja a legjobban, ha valaki soron kívül megy be a rendelőbe.

A magán-egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet élénkülését igazolják az OTP Egészségpénztár 250 ezer tagjának felhasználási szokásai is. Amíg a gyógyszervásárlásokra valamint a gyógyászati segédeszközökre költött összegek az első öt hónapban 5 illetve 1,5 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest, addig a magán-egészségügyi célokra 18 százalékkal fordítottak többet a pénztártagok ugyanebben az időszakban.

A kép forrása: Shutterstock.