Akár egyetlen igazolás beadása nélkül is öt napon belül több tízmilliós kölcsönhöz juthatnak az Erste Banknál a vállalkozók az Erste Bank Power Business keretében április eleje óta.

A kisvállalkozások számára a pénzintézet 75 millió forintig kínál maximum ötéves időtartamra kiterjedő folyószámla- és akár tízéves futamidejű eseti hitelt, miközben nem követel meg tárgyi fedezetet, nem jegyez be jelzálogjogot. A kölcsönök bármikor, bármilyen célra felhasználhatóak, így hitelkiváltásra is, miközben az igénylés menete egyszerű. A bevezetett új hitelezési rendszerben a bank a legbonyolultabb esetben sem kér három papírnál többet: csupán nullás adóigazolás, az esetlegesen máshol vezetett számla forgalmi igazolása és - egyéni vállalkozók, őstermelők esetében - az előző évek adóbevallásai szükségesek.

Akiknél pedig minden adat elérhető, ennyi sem kell: az Erste folyószámla-vezető ügyfelei, ha rajta vannak a megbízható adózók listáján, és van elektronikusan beadott mérlegük, akár egyetlen papír beadása nélkül igényelhetik a hitelt. Az ügyintéző a publikusan beszerezhető adatok lekérésével azonnal jogosult a maximálisan adható összeget kiszámolni, a hitelről szóló döntés pedig az igénylés után öt nappal megszületik, és szerződéskötést követően érkezhet a számlára a pénz - mondta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletágának vezetője.

A kisvállalkozások esetében a bank az idén több mint 50 százalékos hitelállomány-bővülést tervez, ügyfelei számát pedig a múlt évi 65 százalékos növekedés után további 17 százalékkal szeretné növelni. Az idei első negyedévben a hitelállomány növekedése 56 százalékos volt.

A 300 millió forint árbevétel feletti kkv-knak az Erste 150 millió forintig kínál tárgyi fedezet bevonása nélkül finanszírozást. A gyorsított hitelbírálati folyamat eredményeként a bank a legbonyolultabb esetekben is öt napon belül dönt - mondta Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati üzletágának vezetője.

A pénzintézet vállalati hitelállománya két év alatt 66 százalékkal, 500 milliárd forintra emelkedett 2017 végére, és idén is a piaci átlag feletti növekedést tervez. A kkv-szegmensben a hitelállomány tavaly 31 százalékkal növekedett, és túllépte a 170 milliárd forintot. A bank itt az idén mintegy 15 százalékos bővülést tervez, 2018 első negyedévében az új hitelkihelyezések volumene meghaladta a 10 milliárd forintot.

Fotó forrása: Erste Bank.