Mintegy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől - értesült az Index. Úgy tudják, a Current hazai fejlesztési részét teljesen leépítik, tíznél kevesebb mérnök és néhány tucat egyéb kiszolgáló tarthatja meg a pozícióját.

A Current a GE-csoport a világítástechnikai üzletága, GE Lighting részeként működik, a tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában. Az Index szerint szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést, és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba.

Hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, a cég egyelőre egyezkedik a szakszervezettel, de mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy végül nem történik meg az átszervezés - olvasható az Indexen. A hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket, már fizetett szabadságra is küldenék. Néhány embert ugyanakkor biztosan megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe.

Az Index emlékeztetett rá, hogy a GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, és 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez: két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott.

Ebből legalább 689 millió forint ment a GE világítástechnikai ágához, aminek csak egy része a fejlesztés, ugyanis a cégnek gyára is van Magyarországon.

Külön érdekes, hogy idén még büszkén mondták be Orbánék, hogy a GE "folyamatosan bővíti magyarországi kapacitásait". Csakhogy idén ősszel ez már a második nagy amerikai cég, akik magasról tesznek Orbánék támogatásaira, és ha változik a környezet, hamar tömeges elbocsátáshoz nyúlnak Magyarországon - olvasható az Indexen.