Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott. Egyrészről megállapodott a Gazprommal, hogy halasztva fizet a földgázimportért, valamint Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon – számolt be az Index a rendkívüli bejelentésről.

Nagy Márton közölte, hogy a halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A lépés abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy a magyar kormány a Gazprom 2021 szeptemberében hosszú távú gázszerződést kötött, valamint a nyár végén Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodott az orosz állami gáztársasággal, hogy maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra.

Lesajtolják a párnagázt a tárolókból

A másik bejelentés az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosításával kapcsolatban azt jelenti, hogy növelik a tárolókapacitást, a kompresszorteljesítményeket is fejlesztik. Ez főleg a hajdúszoboszlói tárolót érinti, ahol a társaság nyolcszázmillió köbméter párnagáz letermeléséről döntött.

A nagyobbik rész az úgynevezett párnagáz, amely biztosítja a ki- és betároláshoz szükséges optimális nyomást, a kisebbik rész a szaknyelven mobilgáznak nevezett mennyiség. Utóbbi az a gázkészlet, amelyet április és október között besajtolnak a tárolókba, hogy azután a fűtési szezonban, október és április között felhasználják, míg a párnagáz mennyisége mindig állandó. Jellemzően a nyomásfenntartás miatt a párnagáz kiadagolását kerülik az üzemeltetők, ez jellemzően egy kockázatos lépés.

„A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása” – idézi a bejelentést az Index.

A kormányzati érvelés szerint a hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci áran körülbelül másfél milliárd euró, azaz 650 milliárd forint. Nagy Márton szerint ennek kifejtése viszont segítheti a rezsicsökkentés fenntartását.

Hétfőn a gázárak estek a TTF ICE adatai szerint: a holland gáztőzsdén délután 14:00-kor 8,7 százalékot estek az árak, ezzel már 172,335 euró/megawattóra a fronthavi szerződések ára. Decemberre pedig ennél is többet, 8,6 százalékot esett a kurzus, vagyis 178,5 eurónál is olcsóbb egy megawattóra.