Nagy mennyiségű Gazprom-gáz bértárolásáról március végén, április elején születhet megállapodás - tudta meg szakmai forrásból a lap.

Az MVM-csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló (MFGT) még tavaly decemberben kínálta fel szabad kapacitásait, miután Magyarországon tárgyalt az orosz gázóriás vezetése. Az ajánlatot a Gazprom egyelőre értékeli, de az ősszel a társaság vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev már jelezte a Világgazdaságnak, hogy cége kész figyelembe venni a jelentős magyarországi tárolási lehetőségeket. Az MFGT teljes hazai tárolókapacitása 4,43 milliárd köbméter, az MMBF-é 1,9 milliárd.

Már "csak" az ár, a mennyiség és a megállapodás megszületésének időpontja a kérdéses. Ami az árat illeti: a magyarországi tárolási díjaknak felső határt szab a hatósági tarifa, de a bérbeadó annak alámehet.

Az MFGT-nek figyelembe kell vennie biztonsági szempontokat is. A mostani telet eddig kockázat nélkül kihúzta az ország a betárolt - de az előző évekétől elmaradó - mennyiséggel stabil import és teljesen ki nem használt importkapacitások mellett, és nem kellett hozzányúlni a biztonsági készletekhez sem. A télnek azonban nincs vége, és lehet, hogy jobb, ha az MFGT felkészül arra, hogy a következő fűtési idény előtt nagyobb lesz a tárolási igény.