Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Részben környezetvédelmi okokból szüntetné meg a piaci versenyt a fővárosi önkormányzat a városnéző buszok piacán és adna egyetlen cégnek húsz évre jogot a szolgáltatás üzemeltetésére. A testület fideszes többsége által megszavazott javaslat szerint 2017. január 1-jétől már csak az úgynevezett koncessziós eljárásban kiválasztott cég vagy konzorcium végezheti ezt a tevékenységet.

Jelenleg négy vállalkozás van a piacon, a Program Centrum Kft., a Mr. NILSZ Kft., a City Tour Hop On Hop Off Kft. és a City Sightseeing Kft., amelyek együttes árbevétele 1,5 milliárd forint évente. Ebből a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 50-60 milliót kap a megállók használatáért.

A buszok egy része valóban korszerűtlen, ennek azonban részben az az oka, hogy a cégek a járművekre legfeljebb egy évre kapnak engedélyt a fővárostól, vagyis komolyabb beruházásba kezdeni ilyen körülmények között nem lehet - mondta Toldi Annamária, az egyik jelenlegi üzemeltető, a Program Centrum Kft. ügyvezetője egy sajtótájékoztatón. Persze ettől függetlenül a lehetőségekhez képest fejlesztik a járműparkot.

A vállalkozók is úgy gondolják, hogy szükség van a piac szervezett működésére, ezt azonban a szereplőkkel közösen kell kialakítani. Most ugyanakkor még nem tudják, hogy mi lesz a pályázati kiírásban.

Ha egyszereplős lenne a piac, akkor egészen biztos, hogy sok ember veszítené el az állását - mondta Toldi Annamária. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a jelenleg üzemelő 50-60 busz kihasználtsága messze nem tökéletes.

A cégek még abban is benne lennének, hogy maximálják a járművek számát és írják elő a működéshez szükséges feltételeket, de hagyják meg a piaci verseny lehetőségét. Az is célravezető lenne, ha a buszokkal kapcsolatos követelményeknek fokozatosan lehetne megfelelni. Ellenkező esetben nem nagyon tudja elképzelni, hogy miként tudják kifizetni az új buszok árát.

Milyen buszok?

Toldi Annamária szerint a városnéző buszok olyan speciális járművek, amelyeket nem tudta a magyar buszgyártás rapid módon összeszerelni. Ezzel az ügyvezető a Magyar Idők hétfői cikkére reagált, amelyben megszólaltatták Vincze-Pap Sándort, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnökét is. Szerinte a magyar buszgyártók kapacitásaik alapján képesek kielégíteni a hazai városi és helyközi közlekedési vállalatok igényeit.

A Magyar Idők tettlegességig fajuló konkurenciaharcról ír, ugyanakkor a cégek közül kettő - Toldi Annamária szerint - egészen biztosan indulna közösen is a pályázaton, de az sem kizárt, hogy többen összeállnának.

Áremelkedés?

Az ügyvezető szerint a verseny nélkül 30 euróra (több mint 9 ezer forint) emelkedhetnek a jelenleg 6 ezer forint körüli árak.

A piaci modell egyébként nagyon sikeres és az elmúlt években teljesen kiszorították a szervezett városnéző buszokat. Ennek oka, hogy a hop on - hop off buszokra 48 órás jegyet lehet váltani, a turisták pedig ott és akkor szállnak fel, illetve le ahol és amikor akarnak. Nincsenek hozzákötve egy 3 órás programhoz.

Mindezek ellenére az üzemeltető társaságok "nem feltételezik", hogy a biztos bevételtermelő ágazatot egy bizonyos cégre írnák ki.