A Magyar Telekom Nyrt. 2017-ben felhagy a lakossági villamosenergia kereskedelmi tevékenységével. A cég a Démász Zrt.-vel együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy fogyasztói a kereskedőváltás nyomán az utóbbihoz kerüljenek - derül ki a GVH elé került engedélykérelemből.

A dokumentum szerint a Telekom a villamosenergia-szerződés felmondásáról szóló levélben egy egyszerűsített eljárást ajánl fel fogyasztóinak. Ennek keretében - ha a fogyasztó az eljárás ellen nem tiltakozik, vagy nem kíván más kereskedővel szerződést kötni -, átadja a fogyasztó adatait a Démásznak, amely szerződéskötési ajánlatot ad ezen fogyasztóknak. Az együttműködés keretében eszközök és munkavállalók átadására nem kerül sor.

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-hez tartozó Démász országos egyetemes szolgáltatói engedélyt szerzett, így június 1-jétől az áramszolgáltatása további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a márciusban beadott, országos egyetemes szolgáltatói engedély-kérelem kapcsán hozott határozata alapján a Démász országosan 300 helyszínen, a Főgázzal közös kirendeltségen fogadhatja az ügyfeleket. A Démász a villamosenergiában az egyetemes szolgáltatások piacán kívül jelen van a versenypiacon és a nagykereskedelmi piacon is, a gáz kiskereskedelmi versenypiacon, valamint a közvilágítás és közvilágítás üzemeltetési és karbantartási szolgáltatások piacán is.

A Magyar Telekom az utolsó gyorsjelentése szerint idén március 31-én 91,5 ezer ügyfélnek szolgáltatott áramot, szemben az egy évvel korábbi 95,7 ezerrel.

A mostan ismertté vált lépéssel a cég újabb piacról vonul. A Telekom ugyanis a lakossági gázszolgáltatásból 2015. augusztus 1-jével kilépett, az üzleti energia ügyfeleket (földgáz- és áram egyaránt) pedig 2016. január 1-jével a MET Holding AG-val alapított vegyesvállalatnak (E2 Hungary Zrt.) adta át. Most pedig a villamosenergia lakossági versenypiacot hagyja ott.