A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban megvalósítandó, ötmilliárdos fejlesztés a Balaton térség megújítását célzó csomag egyik eleme - mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Ebből az összegből megújul a repülőtér külső és közvetlen belső része, közművesítik a területet, meghosszabbítják a kifutópályát, korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket és fejlesztik az úgynevezett kargóképességeket. A fejlesztési terv további négymilliárdot irányoz elő a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely elkerülő szakasz és az M7-es autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá fejlesztésére. A közúti kapcsolat révén a reptér elérhető lesz Nagykanizsa és Zalaegerszeg termelőüzemei számára, ami fontos beruházásokat hozhat e településeken.

A repülőteret a Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette 2012 márciusától 2014 októberéig, amikor 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt; 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzat tulajdonában maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

Frissítés: pontosít a polgármester, az önkormányzaté az üzemeltető cég

A Sármelléken lévő Hévíz-Balaton Airport repülőteret üzemeltető cég Hévíz önkormányzatának 100 százalékos tulajdonában áll, abban sem más önkormányzat, sem más cég nem szerzett tulajdonrészt - közölte Papp Gábor polgármester a Magyar Idők mai, több pontatlanságot tartalmazó cikkére reagálva. Széles Gábor cége 2014 őszén vásárolt reptéri eszközöket a légikikötőt korábban üzemeltető, de felszámolt cégtől, ezeket a tárgyakat pedig bérbe adja a mostani üzemeltetőnek, ennél több köze a Széles cégnek nincs a repülőtérhez.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a 2013-as évhez képest. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas kisgépekkel utazott - írta a Magyar Idők.