Az 500 négyzetméteres eladóterű új, Váci úti üzlet, amely a cég 387. saját egysége, 22 új munkahelyet teremt a Spar közlése szerint. A közlemény idézi Erwin Schmuckot, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki a megnyitón elmondta: a vállalat az elmúlt 24 évben mintegy 1 milliárd eurót fektetett be a magyar piacon, ebből csaknem 55 millió eurót 2014-ben, és ezzel mintegy 800 új munkahelyet teremtett. Hozzátette: 2015-ben is az expanzió a céljuk, annak ellenére, hogy a külső gazdasági körülmények megváltoztak Magyarországon, és például a vasárnapi zárva tartás miatt átalakulnak a vásárlási szokások.

Korábbi tájékoztatás szerint a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. tavaly 473,7 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évinél.

A Spar nemzetközi szinten franchise rendszerben működik, és a jövőben Magyarországon is ezt a formát akarja fejleszteni. A társaság tavaly decemberben azt közölte, hogy 2015-ben az előző évi 24-nek a többszörösére növeli franchise rendszerben működő üzleteinek számát. Heiszler Gabriella cégvezető azt mondta: szeretnék, ha 2015-ben a Spar-üzletek közül több tíz átalakulna franchise rendszerűvé, és további 30 olyan boltot vonnának be a hálózatba, amelyek jelenleg nem a céghez tartoznak.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy mivel 2015-ben nagyjából a 30-szorosára - 325 millió forintról 9 milliárd forintra - nő a kiskereskedelmi hálózat által fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, a Spar drasztikusan csökkenti tervezett magyarországi beruházásait: a tervezett bő 18 milliárd forint helyett kevesebb mint 8 milliárd forint befektetést hajtanak végre 2015-ben. Közölte azt is, hogy a kormányzat adópolitikája miatt elhalasztják nyolc új üzlet megnyitását, és nagyjából 30 áruház felújítását.

QP | Quality Placement