Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nitrogénművek közleményében emlékeztet arra, hogy 2004 és 2017 között egy 450 millió euró összegű beruházás-sorozatot hajtott végre. Ennek eredményeként teljesen átalakult, korábban iparvállalat volt, mostanra pedig már egy nagy kereskedőcég, erős gyártói háttérrel.

A cég ismertetése szerint Európa leghatékonyabb üzemei épültek meg: bővítették az ammóniaüzemet, elkészült az új granuláló üzem és a hozzá kapcsolódó automata csomagolóüzem, átadták a salétromsavüzemet, egy dolomitőrlőt, valamint egy semlegesítő üzemet.

Rácz Zoltán, a cég kereskedelmi vezérigazgató-helyettese kifejtette: a nagy beruházások most kifutottak, miközben elindult a műtrágyaipar erősödése, hazai és nemzetközi szinten is a kereslet növekedése tapasztalható. A 2014-ben elindított vetőmag- és növényvédőszer-értékesítés üzletágak piaci részesedése szemmel látható, így most a további optimalizálás a cél, ami jelentősen növelni fogja a tevékenység eredményességét. A hangsúly továbbra is a hatékony működésen van - tette hozzá.

Külföldről is gyűjthetik a forrást

A Nitrogénművek következő beruházási programja, amely a közlemény szerint az előzőhöz hasonló léptékű lesz, három-négy éven belül indulhat, a fejlesztést a cég nemzetközi kötvénykibocsátás keretében finanszírozhatja.

"Számunkra a stabil, hosszú távú forrás mindig prioritás volt, és ezt a hazai bankok nem tudják ajánlani, így a refinanszírozás a jelenlegi gazdasági környezetben logikus és ésszerű lépés volt. A kötvénykibocsátás a világ minden pontján bevett finanszírozás, mi pedig már 2011 óta jelen vagyunk a nemzetközi kötvénypiacon.

A célunk most az, hogy a Nitrogénművek ismertségét tovább növeljük a nemzetközi befektetők körében, ezzel is felkészülve a következő beruházási ciklusra" - jelezte Rácz Zoltán a folyamatban lévő finanszírozási konstrukcióról. A 7 éves, nem amortizálódó, fedezetlen forrásnak természetesen árra van, ami azonban a banki források konstrukciójával nehezen összehasonlítható - jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) margin az elmúlt kedvezőtlen üzleti környezetben is 15 százalék körüli szinten maradt, ami a beruházásoknak köszönhetően 20 százalékra nőhet még kedvezőtlen piaci környezet esetén is, ezzel az iparágban a legjobbak szintjén van a Nitrogénművek.