Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A boltok arany, ezüst és bronz hétvégéken is nyitva lesznek, sok áruház pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartását. Szükség is lesz december 24-én a 14 óráig tartó nyitva tartásra, amit jelenleg a kereskedelmi törvény megenged, mivel sok vásárló az utolsó pillanatokat is kihasználja az ajándékvadászatra - vél a szövetség.

Az első roham: fekete péntek

Egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt években Magyarországon is a november végi "fekete péntek", a karácsonyi roham nyitánya. Elsősorban a webáruházak, de mellettük egyre több hagyományos bolt hirdet nagyobb leárazást erre az időre, ami a reklám mellett a karácsonyi költekezési időszak megnyújtását is jelenti.

A legnagyobb roham a boltokban azonban így is a bronz és az arany hétvége közötti két hétben várható.

December 24. szombati napra esik, ezt követően december 25-én és 26-án zárva lesznek az üzletek, az előírásoknak megfelelően.

Túllépi az ezermilliárdot a decemberi kiskerforgalom

A kereskedők arra számítanak, hogy 2016. decemberében a korábbi évekhez hasonlóan tovább bővül az áruházi költekezés. Az előzetes számítások szerint decemberben is 5 százalékkal nőhet az áruházi költekezés, ami továbbra is kiemelkedő mértéket jelent. Így a havi forgalom a tavalyi 954 milliárd után meghaladhatja az ezermilliárd forintot - derül ki az OKSZ prognózisából.

Idén előreláthatóan az ünnepi asztalra valókra, továbbá az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költhetnek a vásárlók. Az év végi ünnepekre mindezek alapján összesen legalább 180 milliárd forintot költhetnek majd a családok. Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző játék, könyv, műszaki cikk, számítástechnikai, elektronikai termék, ruhaféle, illatszer, vagy éppen valamilyen háztartási felszerelés lesz a fenyőfák alatt. Természetesen az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább egy-egy árucsoporton belül az ajándékvásárlás.