A nemzeti fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott energiastratégia számol az atomerőművel, de számol a szén- és megújuló energiával is.

"A Mátrai Erőmű a szén- és megújuló energia-termelés tekintetében a magyarországi energiaellátás egyik legnagyobb, legfontosabb szereplője" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy számítanak az erőműre.

Szavai szerint fontos szerepet játszik az erőmű a foglalkoztatásban is: közvetlenül és közvetve több ezer ember megélhetést biztosítja. Rámutatott: az erőmű szorosabb kormányzati együttműködéssel megvalósuló tervei révén a foglalkoztatottak száma tovább nőhet. Az itt élő bányászok munkalehetőségének biztosításával lehetségessé válik a térségben meglévő, 2060-ig elegendő lignitkészletek kibányászása - tette hozzá.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: a kormány komplex energiapolitikában gondolkodik. Emlékeztetett: tavaly az ország energiaellátásának több mint 70 százalékát Paks és a Mátrai Erőmű biztosította, ez utóbbi részaránya az év végére meghaladta a húsz százalékot. Közlése szerint az erőmű közvetlenül és közvetve 9400 embert foglalkoztat.

A Mátrai Erőmű Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2011-ben meghaladta a 98,3 milliárd forintot, egy évre rá pedig a 94 milliárd forintot. A társaság mérleg szerinti eredménye 2011-ben több mint 9,1 milliárd forint volt, ugyanakkor tízmilliárd forint osztalékot is kifizettek. 2012-ben az osztalék húszmilliárd forint volt, a mérleg szerinti eredmény pedig nulla forint.
A zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a cég az idén várhatóan mintegy hatezer gigawattóra villamos energiát fog termelni. A visontai és bükkábrányi külfejtéses bányákból több mint nyolcmillió tonna lignitet várnak.