A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három fúziót engedélyezett a gépjárműpiachoz kapcsolódóan nyolc napon belül - adta hírül a hivatal.

A GVH - indokolás nélküli, úgynevezett egyszerűsített döntésekben - engedélyezte, hogy

  • a Frey Automobil Holding Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Citroën Hungária Gépjárműforgalmazó Kft., valamint a Peugeot Hungária Gépjármű Importáló és Forgalmazó Kft. felett;
  • Wáberer György egyedüli irányítása megszűnjön a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. felett, és az a Mid Europa Partners független magántőke-befektetői társaság által menedzselt projektcég, a CEE Transport Holding BV-vel közös irányításúvá alakuljon át.

A gépjárműpiacot érintő valamennyi fenti fúziót a GVH nyolc napon belül engedélyezte a 2016. január 1-jével hatályba lépő közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítás eredményeképpen. Az új rendelkezés szerint nyolc napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben (az úgynevezett sommás eljárásokban), így a versenytörvény szerinti egyszerűsített fúziós eljárásokban is.

A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon. A hivatalnak nyolc napon belüli döntéshozatalra csak akkor van lehetősége, ha az ügyfelek a fúziós kérelmet hiánytalanul nyújtják be.