Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A külföldi vevők az itthoni, adagonkénti ár többszörösét fizetik az oltóanyagért - számolt be az MTI-Eco. Németh Zsolt elmondta, legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt, és legalább ötvenszer annyi vakcinát adhatnának el külföldön, mint amennyit a kapacitásuk "elbír".

Arra a kérdésre, hogy mikor indították útnak az első, határon túlra menő szállítmányt, és jelenleg hány országnak adnak el az újinfluenza elleni vakcinából, Németh Zsolt nem kívánt pontosan válaszolni, csak annyit árult el: december eleje óta exportálnak.

A külföldi partnerekről üzleti érdekre hivatkozva nem beszélt, ám megismételte korábbi nyilatkozatának azon részletét, miszerint csakis az Európai Unión kívüli célpontok jöhetnek szóba (leginkább a harmadik világ) - írja a hírügynökség.

A szóvivő kifejtette: míg Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az Omninvest, addig külföldön ennek az árnak a többszörösét fizetik, ami nemcsak anyagi, hanem erkölcsi elismerése is a magyar oltóanyagnak.

Az Omninvest már korábban leállt a szezonális influenza elleni vakcina gyártásával, miután teljesítette az 1 millió 700 ezer adagos állami megrendelést (ebből 1 millió 300 ezer ampullát térítésmentesen használtak fel az orvosok, a többi patikai forgalomba került). Ez egyben azt is jelenti, hogy a "hagyományos" influenza elleni oltóanyag exportját is leállították, és megkezdték a felkészülést a következő szezonban alkalmazható szezonális vakcina gyártására - közölte Németh Zsolt.