Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május 6-án kiderül, hogy ki Magyarország leggazdagabb embere, megjelenik ugyanis a Napi.hu kiadásában, sorrendben immár 15. alkalommal A 100 leggazdagabb című kiadvány. (A részletes számokat aznap, a kiadvány boltokba kerülésének napján közöljük.)

Nincs infláció, mégis nagyot nőtt az összvagyon

Tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona. A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2800 milliárd forintot (azaz a kilencmilliárd eurót), ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után), miközben mindkét évben nulla közeli volt az infláció Magyarországon.

A friss kiadvány tanúsága szerint az elitklubba szóló "belépőjegy" minimális mértéke 6,8 milliárd forintra emelkedett - ez 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve 1,5 milliárddal magasabb a 2014-esnél. Az összevetésként érdemes megjegyezni, hogy az első, 2002-ben megjelent 100-as listára kerüléshez még elég volt 2,5 milliárdos vagyont felmutatni. Az összehasonlítást némileg árnyalja a forint árfolyamának változása. Akkoriban egy euró még csak 240-250 forintba került,  vagyis a "bekerülési küszöb" 10 millió euró volt. A jelenlegi kurzuson, azaz 310 forint körüli euróárfolyamon ugyanez 22 millió euróra tehető - vagyis az euróban számolt vagyonosodási "alap" így is több mint kétszeresére nőtt. Míg inflációval korrigálva a kezdeti limit 4,4 milliárd mai forintnak felel meg, innét nézve tehát másfélszeresére nőtt a bekerülési vagyon az évek során.

Napi.hu

A 15 évvel ezelőtt megjelent első náboblistát még Várszegi Gábor vezette 40 milliárd forintos vagyonnal. Az ismert vállalkozó - aki tavaly még a harmadik helyen szerepelt 115 milliárd forintra becsült vagyonnal - idén már nem lesz ott a leggazdagabbak között, ugyanis az elmúlt pár évben fokozatosan elszakadt Magyarországtól és a magyar gazdaságtól. Az MTK és rövid ideig a Fradi fociklub tulajdonosaként is ismert milliárdos első lépésként a Fotexet vitte el a budapesti börzéről a luxemburgi tőzsdére, majd az általa hőn szeretett MTK-t adta el, végül magyar lakcímkártyáját és adószámát is visszaadta, hiszen ideje tekintélyes részét ma már az Egyesült Államok és Hollandia között osztja meg, Magyarországra csak ritkán látogat.

A magyar toplista élén évek óta Csányi Sándor áll. A bankár-agrárvállalkozó-MLSZ elnök másfél évtizeddel ezelőtti  vagyonát még csak 15 milliárdra becsültük, tavaly már éppen tizenegyszeresére. S hogy mennyi lesz a 2016-os listán? Nos, pénteken ez is kiderül. A tavalyi második helyezett Bige László volt, aki szintén nagy utat tett meg a 2002-es 20 milliárd és a 2015-os 160 milliárdos becsült vagyon között.

És mi van a befolyással?

A vagyon szerinti ranglista mellett idén immár harmadik alkalommal közlünk befolyásrangsort is a kiadványban. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan prominens személyek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal, befolyásuk azonban jelentős a magyarországi gazdasági és társadalmi életre.

Az, hogy ezen kik és hogyan szerepeltek, napokon belül kiderül. Emlékeztetőül a tavalyi élmezőny: az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett.

A lista háromnegyede kicserélődött a másfél évtized alatt

Mivel ez a 15. kiadvány, számvetést is készítettünk: eszerint az első 100-as listán szereplők közül csak 28-an vannak jelen az idein. A kimaradtak közül jó néhányan elhunytak: az egykori jegybankelnök Bartha Ferenc, a legendás szegedi ügyvéd Bába István, az ipari miniszterként és szocdem vezetőként is ismert Kapolyi László, az Ibusz-vezér Kovács Gáspár, a szállítmányozásban jeleskedő Kautz István, az egyik legismertebb galériás Nagyházi Csaba, a keceli Pintér József, az ingatlanszakmában elismert Ungár András és a legendás likőrgyáros Zwack Péter már évek óta hiányoznak a leggazdagabbakat felsoroló listáról.

Május 6-tól kapható

A 100 leggazdagabb 2016 című kiadvány május 6-tól kapható a nagyobb újságárusoknál, a postákon és a Libri üzleteiben.

A többiek "lemorzsolódása"  részben életkoruknak, részben pedig az üzleti környezet megváltozásának tudható be. Ez utóbbiban a legnagyobb jelentősége a 2008-es pénzügyi-gazdasági válságnak volt, amely megcsapolta a leggazdagabbak vagyonát is. Az első száz összvagyona ugyanis 2008-ról 2009-re csaknem négyszázmilliárd forinttal csökkent, 1992 milliárdról 1614 milliárd forintra.

A leggazdagabbak összesített vagyona idén 2781 milliárd forintra nőtt - ugyanezen érték az első, 2002-es rangsor esetében csak 632 milliárd forintot tett ki.

A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja. Az üzletember vagyona ugyanis már 2008-ban elérte a 300 milliárd forintot, ez akkori árfolyamon 1,2 milliárd eurónak, illetve 1,7 milliárd dollárnak felelt meg. Az első magyar dollármilliárdos vagyonát - lévén, hogy a válság által legjobban sújtott ingatlanszakmában tevékenykedik - a válság alaposan megtépázta: 2009-ben a felére, 140 milliárd forintra csökkent, majd a mélypontot 2013-ban 90 milliárddal érte el, azóta azonban ismét nő, így volt ez 2016-ban is.

Sok a trónkövetelő

Egyre többen zárkóznak fel a százas élmezőny közelébe. Idén a korábbinál is részletesebb regionális listákkal szolgálunk, amelyekre a tavalyi 135 után idén 167 név került fel. Célunk, hogy tágítsuk a horizontot, betekintést engedjünk olvasóinknak a vidék gazda(g)ságába is. E listákra idén is minimum kétmilliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni.