Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fideszes Bánki Erik - és a később hozzá csatlakozó frakciótársa, Vas Imre - által kezdeményezett, de a bizottsági tárgyalás során több ponton átírt szerencsejátéktörvény-módosítási javaslatot 126 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el a parlament. A jogszabály rögzíti: távszerencsejátékot, azaz online sportfogadást - a lóversenyfogadás kivételével - kizárólag a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. A lóversenynél pedig kizárólag a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. végezheti a távszerencsejáték-szervezést.

Az ezektől elkülönülő online kaszinójátékot csak a Magyarországon lévő játékkaszinó üzemeltetési koncessziójának jogosultja szervezheti, amely az online kaszinójáték lebonyolítását a kaszinójáték-szervezésre létrehozott koncessziós társaságon keresztül végezheti. Jelenleg Andy Vajna és Szima Gábor debreceni milliárdos - a DVSC Futball Zrt. többségi tulajdonosa - cégei birtokolnak kaszinókoncessziót, így ezek szervezhetik az online kaszinókat is. Szima Gábor a Napi.hu gondozásban megjelenő A 100 leggazdagabb 2015 kiadványában 5,6 milliárd forintos becsült vagyonnal szerepel. Szima két kaszinó üzemeltetésre kapott koncessziót, Debrecenben és Nyíregyházán. Andy Vajna filmipari kormánybiztosa cégei révén pedig öt kaszinóüzemeltetési jogot nyert el a nemzetgazdasági miniszter pályázatán - így a két üzletember ellenőrzi jelenleg a teljes magyar kaszinópiacot.

Bánki Erik eredetileg azt kezdeményezte, hogy az állami adóhatóság legfeljebb két online kaszinó működését engedélyezhesse. Az összegző módosító javaslat elfogadásával azonban ez úgy változott, hogy az adóhivatal a törvényben 11-re korlátozott összes játékkaszinókoncesszió-jogosult társaságának engedélyezhesse az online kaszinójáték szervezését. Online kaszinóra engedély a hagyományos játékkaszinó-engedély időtartamára adható ki. Ez legfeljebb 10 éves online kaszinójáték-szervezési lehetőséget jelent.

Az összegző módosító javaslattal azt is egyértelművé tették - mint azt az indoklásában is írták -, hogy az online kaszinójáték szervezése a hagyományos kaszinójáték-szervező részjogosítványa, így előbbiért a kaszinójáték-szervezésért járó koncessziós díjat meghaladó fizetési kötelezettség nem keletkezik, magyarán a több milliárdos üzletért nem is kell több pénzt fizetni.

A törvénymódosítás október 1-jén lép hatályba.