Bár a céltartalékképzés előtti 56,8 milliád forintos működési eredmény 17 százalékos növekedést mutat, a hitelezési és egyéb céltartalékok mértékének a 2008-as 7,6 milliárd forintról 40,3 milliárd forintra ugrása kapcsán a K&H adózás előtti 17 milliárd forintos adózás előtti eredménye 59,3 százalékos visszaesést mutat - tájékoztatott Marko Voljc, a K&H csoport vezériazgatója.

A konszolidált, IFRS-adatok szerint az adózás előtti eredményre kimutatott tőkearányos megtérülés 20 százalékról 8,2 százalékra csökkent. 

A nettó kamatbevétel 34,7 százalékos növekedése mellett a nettó jutalékbevétel is növekedni tudott 5,2 százalékkal. A bankcsoport 6,6 százalékkal csökkenteni tudta működési költségeit is - noha a bank az elmúlt évre alig jellemző módon 9 egységgel bővítette is hálózatát.  A bank hitelállománya 9,5 százalékkal 1560 milliárd forintra csökkent, ami az üzleti ügyfelek és a lízingszegmensben bekövetkezett visszavonulás "rovására" írható, hiszen a lakossági hitelállomáény 0,4 százalékkal nőni is tudott.

A megtakarítási oldalon a betétekkel nem volt különösebb gond - a lakosági betétek 3,6, vállalati források 15,5 százalékkal nőttek - egyedül a forrásaikat felélő kkv-k állománya csökkent 5,4 százalékkal. Ami ugyanakkor gondot okozott: a befektetési alapok által elhelyezett betétek állománya harmadával, 550 milliárd forintra mérséklődött - ez vélhetően az anyacég által korábban itt fialtatott pénzek kivonását jelentette. Összességében bank - a vállalati betétállományt leszámítva - őrizte, illetve csekély mértékben veszítette csak el piaci részesedését.

Ami a biztosítási oldalt illeti, Luc Cools, a biztosító vezériazgatója arról számolt be, hogy a társaság piaci részesedése 3,6 százalékról 5,1 százalékra nőtt, a bankbiztosító modell sikerét jelzi, hogy a társaság pluszban tudott zárni az életbiztosítási területen. A rendszeres díjas életbiztosítások terén a piac 2,9 százalékos visszaesésével szemben 4,7 százalékos növekedést tudtak felmutatni, míg az egyszeri díjas konstrukcióból - a piac 24 százalékos visszaesésével szemben - 30 százalékkal tudták növelni részeseésüket. Ez utóbbi szegmensben a piac 3. legnagyobb cége lett a K&H Biztosító 12,7 százalékos részesedéssel.

A jó életági eredményt a nem életágban a 2009-es év során piacot vesztett gépjármű-üzletág rontotta - piaci részük 4,3 százalékról 3,8 százalékra csökkent. A kgfb-piacon 17,5 százalékkal esett vissza a bevétel, míg a lízingpiaci kivonulást 10 százalékos casco-bevétel mérséklődés követte. A részben kényszerű, részben - mezőgazdasági és egyéb vagyon területen - vállalt  portfoliótisztítás után ugyanakkor a kombinált kárhányad 83 százalékra javult - a tavaly őszi kgfb-kampányban pedig 12500 új szerződéssel zártak.