Az európai szakmai szövetség legutóbbi éves piaci jelentése 2025-re 12,8 GWh beépített lakossági kapacitást prognosztizál a kontinensen. A friss adatok alapján pedig a háztáji, napelemes rendszerekhez kapcsolt akkumulátorok piaca egyre jobban pörög: 2020-ban Európában mintegy 140 000, 1 GWh-nál nagyobb együttes kapacitású rendszert telepítettek. Nemcsak ez volt az első alkalom, hogy egy év alatt több mint 100 000 telepítés történt, hanem az első alkalom is, hogy átlépték a gigawattórás küszöbértéket. 

A jelek szerint pedig 2021-ben is meghaladják ezeket az értékeket. A SolarPower Europe 2021-re további növekedést prognosztizál, a kumulatív kapacitás elérheti a 4,4 GWh-t.  

Németországban, a háztartási akkumulátorok legnagyobb európai piacán a háztartási akkumulátorok elterjedését kezdetben a hagyományos energiaforrásokkal kapcsolatosa környezetvédelmi aggályok és a nagyobb energiafüggetlenség iránti vágy ösztönözte. Mostanra azonban a gazdaságosság is hajtja a piacot: a napelemes és energiatároló rendszerekkel rendelkező német háztartásoknak közel egyharmaddal kevesebb, kilowattóránként 0,122 eurós a kiegyenlített villamosenergia-költsége, mint a napelem nélküli háztartásoknak - írja az adatok alapján az Energy-Storage.com.

Németországban az új napelemes rendszerek mintegy 60 százalékát akkumulátoros tárolóval együtt telepítik. A magas kiskereskedelmi áramárak közvetlenül hozzájárulnak ehhez az elterjedéshez. Az őszi európai energiaár-válság miatt pedig még népszerűbbek lehetnek a rendszerfüggetlen akkumulátoros megoldások.

"A lakossági napenergia népszerűségének növekedésével egyre több háztartás ismeri fel, hogy a háztartási tárolórendszerek maximalizálják a napelemes rendszerük értékét" - mondta Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója az elemzés kapcsán.

Talán kevésbé kedvező az a tény, hogy a piaci érdeklődés továbbra is nagyrészt néhány országra koncentrálódik. Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Svájc együttesen 93 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, Németország pedig egyedül a 2020-as teljes mennyiség 70 százalékát adja majd. A SolarPower Europe szerint 2025-re ugyanez az öt ország valószínűleg 88 százalékát adja még a kapacitásnak és a piacnak.

A csoport szerint a politikai döntéshozóknak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a napenergia mellett kiegészítő technológiaként lehetővé tegyék az akkumulátorok alkalmazását. 

A SolarPower Europe szerint ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célokat, és esélyünk legyen a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való visszaszorítására, a 2030-as nemzeti energiaügyi éghajlat-változási tervekben (NECP) szereplő napenergia-felhasználási célokat több mint kétszeresére kell növelni. Az akkumulátortárolás óriási potenciállal rendelkezik e tiszta energiaforrás integrációjának lehetővé tételében.