Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az E.On Hungária Csoport online felmérése szerint a napelemes rendszer telepítését tervező válaszadók több mint fele (58 százalék) megtérülő beruházásnak tartja, és hosszabb távon azt reméli, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét. Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását.

A beruházás 7-9 év alatt megtérül, és még évtizedekig szolgálja az ügyfeleket. A kérdőív kitöltőinek a gazdaságosság mellett csaknem ugyanennyire fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is (55 százalék), míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelemtelepítésben a közeljövőben.

A kutatás adatai azt mutatják, hogy mindegyik korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze villamosenergia-ellátásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok. Érdekesség, hogy különösen sokan (48 százalék) terveznek napelemet az 55 évesnél idősebb válaszadók közül. Az is kiderült a felmérésből, hogy a napelemes rendszert tervező válaszadók több mint fele a szolgáltatók weboldalairól, információs anyagaiból tájékozódik.

Mind a már napelemmel rendelkezők, mind a beruházást tervezők körében a szolgáltató kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy a telepítéshez kapcsolódó teljes ügyintézés egy kézben legyen. A válaszadók zöme emellett a cég megbízhatósága és szakértelme alapján dönt. A napelemes szolgáltatók ismertségének a listáját a megkérdezettek körében az E.On vezeti, sőt, az élbolyban található még az Elmű enHome üzletága is, amely immár az E.On Solar részeként folytatja tevékenységét.

A kutatás rámutatott, hogy a napelemmel már rendelkezők zöme (61 százalék) önerőből finanszírozta a telepítést, és mindössze 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk pedig támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen megváltozhatnak: a tervezők többsége (58 százalék) ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Közülük sokuknak kedvezhet a napelemek telepítésére is igénybe vehető, 50 százalékos, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás. Az önerőből finanszírozott telepítést a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná.

A Google keresési adatai alátámasztják az E.On felmérésének eredményeit, a „napelem támogatás” keresőszavak kombinációját 2020 szeptemberében kiugróan sokan ütötték be a Google keresőjébe, majd októbertől folyamatos növekedés figyelhető meg a szókapcsolat keresési statisztikáiban. Az analitikából az is látszik, hogy a dunántúli megyékben nagyobb az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt.

Az online kutatása 2021. március 26. és április 5. között zajlott, a Facebookon. A minta nem reprezentatív, de a kérdőívet mintegy 1500-an töltötték ki. Közülük mintegy ezren terveznek napelemtelepítést a közeljövőben, 110 válaszadó viszont már rendelkezik telepített napelemmel. A kutatást az E.ON Hungária Csoport Customer Insight/Customer Intelligence szakértői csapata készítette.