Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán Viktor vezette kormány szerint változtatni kell majd a napelemes betáplálási rendszeren, mivel a hálózat nem tud már több energiát befogadni. Az ezt követően napelemet telepítők csak a saját háztartásukban tudják majd felhasználni az energiát, nem kell majd a szolgáltató engedélye sem a telepítéshez. Látszólag a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett változtatás részint egyszerűsítést jelent, de a gyakorlatban elveszik a szaldóelszámolás, vagyis a hálózatra táplált árammenyiségért nem jár pénz a napelemtulajoknak.

A lépés racionális, ha a magyar áramhálózat valóban nem tudja kiegyensúlyozni a napelemes betáplálást. Viszont azoknak egyértelmű hátrány, akik most vágnának bele a napelemek telepítésébe, mert ugyan a háztartási szükségleteik egy részét (vagy akár egészét) fedezhetik a saját rendszereikkel, de ez egy bonyolult hálózatfejlesztést jelent a jövőben, és nehézkes lehet megoldani a szigetrendszereket is, vagyis amikor nem az egész ellátást tolják a panelekről, hanem csak bizonyos elemeket, míg az áramhálózatról vételeznek a közműszolgáltatótól.

Eddig ugyanis az volt, hogy nyáron a plusz, fel nem használt energiát a panelek tulajdonosai betáplálták a rendszerbe, majd tételen a többletet elszámolták a felhasznált áramra, mivel ekkor inkább vételeztek a hálózatról. Az ok az, hogy ebben az időszakban egyszerűen kevés a napsütéses óra, több a borult időszak. Így viszont a napelemtulajok betáplálás nélkül lényegében nyáron üresbe termelnek, azt a hálózatra nem tölthetik rá, elszámolni sem lesz mit télen.

Nem véletlen, hogy – mint arról a Forbes beszámolt – a Greenpeace Magyarország szerint a mostani lépéssel az Orbán Viktor-féle kabinet gyakorlatilag „kivéreztette a napenergiás fejlesztéseket” a szélenergiás rendszerek betiltása után. A szervezet – sok más szereplővel együtt – az elmúlt években figyelmeztette a kormányt, hogy a hálózat fejlesztése nélkül a napenergia terjedése előbb-utóbb akadályokba fog ütközni. Hiányolják, hogy május óta nem próbálták meg kezelni a helyzetet, amikor a nagyobb napenergiás erőműveket tiltották le a hálózati csatlakozásról.

Eltűnik a piac, a szigetrendszerek drágák

A napenergia iránti érdeklődés nagyot ugrott az energiaválság kirobbanása óta: az alternatív energiaforrások közül a napelemet a legegyszerűbb telepíteni, pozitívumairól és negatívumairól már korábban is írtunk – írja a portál.

A Blikknek azt nyilatkozta Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség kommunikációs ügyekért felelős alelnöke, hogy a bejelentés előtt nem egyeztettek velük a döntéshozók. Ráadásul így drágább is a rendszer, a szaldóelszámolás nélkül a megtérülés is rosszabb, ami keveseknek teszi vonzóvá a napelem-telepítést. 

A bejelentés alapján a megoldást a hibrid rendszerek telepítése lehet a Forbes szerint: az akkumulátorral és önfenntartóan működő eszközök napközben összegyűjtik a használaton kívüli energiát, amit a termelésen kívüli időszakban lehet felhasználni. Viszont ezek komplexebb rendszerek és költségesek is.

A Qubitnak nyilatkozó szakértők úgy látják, az észszerű megoldás az lett volna, ha megújítják a hazai villamosenergia-hálózatot. Főleg a nagyjából mintegy 100 ezer kisfeszültségű, valamint több száz közép- és nagyfeszültségű trafókörzet korszerűsítése segített volna.