A napelem egy olyan fotovoltaikus modul, amely olyan anyagokból készül, mint az üveg, az alumínium, a szilícium és a réz, ebből lesz egy fekete, tükörszerű elektromos eszköz, amely a naperőművek legfontosabb alkotóeleme. Bár az elmúlt években azt megoldották már, hogy minél hatékonyabbak legyenek a panelek, illetve, hogy könnyebb legyen őket gyártani, de mindmáig az újrahasznosításukra nem volt üzembiztos módszer - számol be a portál.

A Korea Institute of Energy Research (KIER) augusztus 19-én közleményben tudatta, hogy a Li Dzsinszök által vezetett kutatócsoport kifejlesztett egy technológiát, amely lehetővé teszi a napelemek környezetbarát újrahasznosítását. Az intézet szerint az új technika képes mind a sérülésmentes, mind a sérült panelek újrahasznosítására, és akár 100 százalékos visszanyerési arányt is elérhet az üvegkomponensekből. A többi anyag mintegy 80 százaléka visszanyerhető és újrahasznosítható nagy teljesítményű napelemekké.

A kutatóknak sikerült 72 kiselejtezett kereskedelmi panelből összegyűjtött szilíciumot hat hüvelykes egykristályos tömbökké és korongokká finomítaniuk. Az újrahasznosított anyagokból olyan napelemeket állítottak elő, amelyeknek a generációs hatásfoka körülbelül 20,52 százalékos volt. A normál napelemek energiahatékonysága körülbelül 15 százalék.

"Egy tonna kiselejtezett napelem újrahasznosítása 1,2 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésével jár, így ez a technológia abszolút kulcs a netzéró kibocsátási szint eléréséhez" - idézte a KIER vezető kutatóját, Li Dzsinszököt a lap. A KIER a mükődési elvet a kereskedelmi forgalomba hozatal céljából átadta a HST-nek, egy koreai napenergia-termelő berendezéseket gyártó vállalatnak.

Az újrahasznosítással már Kínában és Ausztráliában is kísérleteznek.