A beruházás a cég több mint 150 éves történetében is egyedülállónak és mérföldkőnek mondható - mondta Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. Az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett épül fel. Kivitelezése több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az üzemből.

A cég a Bonafarm Csoport tagja és Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti. Jelenleg évi 10 ezer tonna téliszalámi előállítására képes. Ezzel a mennyiséggel maximálisan kihasználja szalámigyártó-kapacitását, amit a most bejelentett beruházással 25 százalékkal bővít.

A legismertebb magyar élelmiszerbrandnek számító vállalat nettó árbevétele tavaly 72 milliárd forint volt, a termékei iránt folyamatosan nő a kereslet külföldön is, amit jól mutat, hogy mára az export adja az árbevétel 30 százalékát.

A Pick Szeged is rész vett 2019 decemberében az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, amelynek keretében a társaság 27 milliárd forint forrást vont be. A jegybank 17,75 milliárd forint értékben jegyzett le kötvényeket.

A cég szakemberei közel három év alatt fejlesztették ki azt az egyedi technológiát, amellyel modern körülmények között valósítható meg a hagyományos, bükkfán történő füstölés úgy, hogy utána a nélkülözhetetlen természetes penészesedési folyamat is be tud indulni a szalámirudak felületén - írta a cég az MTI-nek közleményében.

Siker

Szijjártó Péter szerint sikeres volt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csillapítását célzó magyar kormányzati stratégia. Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, tavaly beruházási rekord született, továbbá többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. Ehhez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar is, amely idén eddig 12 százalékkal növekedett, így termelési értéke 2021 első nyolc hónapjában elérte a csúcsteljesítménynek számító 2700 milliárd forintot - írta az MTI.