Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eladja a MET Csoport a Tigáz földgázelosztó társaságban fennálló 49,57 százalékos közvetett részesedését az Opus Global Nyrt.-nek - adta hírül a svájci központú MET. A cég egyúttal bejelentette, hogy egy 77 MWp teljesítményű, buzsáki naperőműpark kerül a tulajdonába - amit az Opustól vásárol meg. A MET a döntését azzal indokolta, hogy mindez összhangban van a megújuló energiaforrásokra összpontosító kelet-közép-európai növekedési stratégiájával.

A MET Csoport 2021. március 11-én részvényátruházási megállapodást írt alá a részben a Mészáros Lőrinc családja tulajdonában lévő Opus Global Nyrt.-vel, amelynek keretében eladja az MS Energy Holding AG-ban meglévő 50 százalékos tulajdonrészét, amely közvetetetten 49,57 százalékos részesedést biztosított a Tigáz Zrt-ben. Az adásvételről szintén közleményt kiadó Opus Dzsubák Attila Zsoltot, a cég vezérigazgatóját idézve közölte, hogy a Tigáz az eszközportfóliójuk "értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez". A tranzakció várhatóan március 31-én zárulhat.

A MET ezzel egyidejűleg egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát vásárolja meg az Opus Global Nyrt-től a magyarországi Buzsák településen. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamosenergiát termel majd.

A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában. Stratégiájával összhangban a MET megvásárolt egy 48 MWp teljesítményű naperőműprojektet a magyarországi Gerjen területén, valamint egy 43 MWp teljesítményű projektet Söjtörön; mindkettőt már előrehaladott, építésre kész állapotban. A napenergia-projektek építési munkálatai várhatóan 2021 második és harmadik negyedévében kezdődnek. Üzembehelyezés után a három erőmű (Buzsák, Gerjen és Söjtör) összesen 90 ezer háztartást lát majd el energiával.

A bejelentéssel gyakorlatilag egyidőben élesített egy interjút a Növekedés.hu Lehőcz Balázzsal, melyben az energiacég eszközmenedzsmenti vezetője a Tigáz-ügyletről a következőt mondta:

A földgázelosztó megvásárlására az ENI-től üzleti lehetőségként tekintettünk. Tudtuk, hogy képesek leszünk a Tigázt átalakítani és üzletileg hatékonyabban működő vállalattá tenni - ez sikerült is. Ahogy más országokban is tesszük, a működési és szabályozási kockázatok megosztása, valamint a tőkefelszabadítás érdekében később befektető partner, a Status Energy bevonása mellett döntöttünk, és szeretettünk volna közösen nagyobb energetikai infrastruktúra-portfóliót létrehozni. Időközben megváltozott azonban a partnerek hosszú távú stratégiai elképzelése. Ha a jövőbeni irányokban nincs egyetértés, akkor nincs értelme ragaszkodni a partnerséghez; a felek úgy érezhetik, hogy meg van kötve a kezük. Így aztán mindkét fél úgy döntött, hogy tovább lép: az Opus a magyarországi energetikai elosztórendszerek, a MET pedig elsősorban a megújuló energiaforrások felé.