Új naperőművet épít Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft – írja az MTI.

A község polgármesteri hivatalában már megtartották a projektnyitó rendezvényt. „Az erőmű a tervek szerint 2023 második negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet” – mondta Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója. 

Az MVM egy 28,7 megawatt (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesít a kunmadarasi repülőter mellett. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya.

Az erőmű éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos-energiát tud majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg éves szinten 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a Green Plan Energy Kft.

A beruházás tervezett összköltsége 11,541 milliárd forint, amelyen belül 4,270 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport.

Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén.