A teljes informatikai alaprendszert lecserélik, beleértve a hardvereket is. Az átállás határozott lépést jelent a nyílt bankolás felé is. A fejlesztéssel gyorsabban, jobban ki tudják szolgálni az ügyfeleket és az MKB elindul a fintech cégek irányába is - mondta Hetényi Márk vezérigazgató-helyettes.

A vezérigazgató-helyettes az MTI kérdésére üzleti titoknak nevezte a fejlesztési költségeket. Az átállással olcsóbbá válik a bank üzemeltetése, munkaidő szabadul fel más feladatokra, emiatt azonban nem számolnak jelentős létszámcsökkentéssel. (Magyar nagybank megy a tőzsdére.)

Az átállásban minden érdekelt féllel együttműködnek. Minden ügyfél írásban, személyre szóló tájékoztatást kapott, a bank honlapján a Megújulás menüpontban részletes tájékoztatót tettek közzé, és az ügyfélszolgálatot is megerősítették.

A projektet 2,5 évvel ezelőtt kezdték, a rendszer terhelhetőségét több mint 14 ezer teszttel vizsgálták. A program átvilágítással indult, azt követően választották ki a folyamatokat legjobban támogató informatikai rendszert, beszállítót és az integrációt elvégző csapatot. Az átalakítás során arra törekedtek, hogy az ügyfelek által megszokott felületeket a legkevésbé módosítsák - fogalmazott Koczka Dániel ügyvezető igazgató.

Június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azt követően július 5-én nyitnak újra. Július 2-4-ig bankszünnapot kértek. Az it-rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd. Az átállási időszakban kizárólag bankkártyát lehet majd használni a június 29-i záróegyenleg terhére, az átállás alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek majd - számolt be Kovács Larissza igazgató. A bankkártya egyenleget célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előttre időzíteni.

Az átállás során közel 4 millió adatot vezetnek át az új rendszerbe, 11 rendszert fognak archiválni.