Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiskereskedelemre kedvezőtlenül hatottak az elmúlt évek gazdasági körülményei, és a válság hatása még most is erősen érezteti hatását az iparág cégeinél. 2010-ig tartották magukat a cégek, és folytatták tevékenységüket, de tavaly és az idei év első felében ugrásszerűen megnövekedettek a cégbezárások - állapította meg a Bisnode csoporthoz tartozó, Dun & Bradstreet Hungária (D&B), nemzetközi cégminősítő elemzésében. A tendencia is azt mutatja, hogy a cégbezárások még nem értek véget a kiskereskedelemben, mivel a felszámolások és csődeljárások mellett a végelszámolások száma is megnőtt az elmúlt 12 hónapban.

Átlagon felüli a fizetésképtelenség

2010 közepéig a kiskereskedelmi szektor bedőlési aránya (a felszámolási és csődeljárások száma az átlagos cégszámhoz viszonyítva) 2,85 százalék volt, míg a magyar cégekre jellemző, átlagos fizetésképtelenségi arány 2,92 százalék volt. Tavaly a teljes évi átlagot vizsgálva az ágazatban arányaiban több cég vált fizetésképtelenné, mint a teljes magyar átlag. A jelenlegi 3,36 százalékos bedőlési arány pedig már jelentősen meghaladja az országos 3,21 százalékos szintet.

Több a végelszámolás is

A fizetésképtelenség miatti felszámolásokon és csődökön kívül a cégek saját maguk által indított végelszámolásainak száma is megemelkedett az elmúlt időszakban. Magyarországon az összes cégre vetítve 19 százalékot nőtt az elmúlt 12 hónapban a végelszámolások átlagos száma az egy évvel korábbi állapothoz képest. A kiskereskedelemben ennél magasabb volt a növekedés, közel 23 százalékkal több végelszámolást kezdeményeztek a cégvezetők az elmúlt egy évben, mint egy évvel korábban. Ma naponta közel 12 kiskereskedelmi céget zárnak be felszámolással vagy végelszámolással Magyarországon.

A fizetési idő 44 napra csökkent

Az elmúlt 12 hónapban ugyanakkor csökkent az átlagos pénzhez jutási idő a kiskereskedelemben, mivel a szektor cégei számláikat már kisebb késéssel egyenlítik ki, mint korábban. Az iparág szereplői az összes céghez hasonlóan 30 nap körüli fizetési határidőt kapnak partnereiktől. A szektor fizetési késedelme az elmúlt 24 hónapban 16 napról 14 napra csökkent, így a kiskereskedőknek számlát kiállítóknak ma átlagosan 44 napot kell várniuk pénzükre, míg korábban ez a szám az 52 napot is meghaladta. A tendenciából két irány is kikövetkeztethető a D&B szerint: a még működő és fizetőképes kiskereskedelmi egységek helyzete stabilizálódott vagy a negatív gazdasági tendenciák hatására nagykereskedelmi cégek erőteljesebben lépnek fel késve fizető partnereikkel szemben. Sajnos a javuló tendenciát a KSH jelentése nem támasztja alá, mivel a kiskereskedelmi üzletek 2011. áprilisban 1,3, az év első négy hónapjában 0,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában.

A nemzetgazdasági tárca másképp látja

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az év hátralevő részében a lakossági fogyasztási kedv javulására lehet számítani, mivel a munkaerőpiacon beinduló fokozatos javulás mellett az szja-terhek csökkentése és a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése miatt nő a vásárlóerő. Remélhetőleg ez a kiskereskedelmi szektor jövőbeli teljesítményére is hatással lesz, és a jelenleg átlagos 14 napos fizetési késedelem tovább csökken az iparágban - véli a D&B.