A NAV minden hónap utolsó napja szerinti állapot alapján vizsgálja a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés feltételeinek teljesítését és vizsgálatának eredménye szerinti a tárgyhónapot követő hónap 10-én frissíti adatbázisát.

Gyakori, hogy az adózók kisebb adózási kötelezettségek elmulasztása, kisebb összegű, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla rendezési problémák miatt kikerülnek az adatbázisból. Ez leginkább az ekaer-bejelentésre kötelezett adózói kör esetében okoz komoly problémát, ugyanis addig, amíg valamely adózó szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban - ha legalább két éve működő vállalkozás -, akkor mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól - írta a NAV.

Néha egy cég életében nem számottevő, néhány ezer forintos - elsősorban figyelmetlenségből adódó - adótartozás miatt kerül ki valaki az adatbázisból, melynek a következménye számos kellemetlenség. A NAV a bejelentés szerint az új szolgáltatása keretében támogatást akar nyújtani az adatbázisban már szereplő cégek számára azzal, hogy amennyiben a rendelkezésére álló adatok szerint adózó már nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, úgy erről cégkapun vagy KÜNY tárhelyen keresztül elektronikus előzetes értesítést küld, időt és lehetőséget biztosítva ezzel az elmulasztott kötelezettség pótlására.

Fotó forrása: Shutterstock.